У грецькому Пілосі археологи виявили дві елітні гробниці бронзового століття, багаті унікальними предметами. Знахідка виявлена неподалік могили Воїна-Грифона, яка набула світової популярності у 2015 році.

Дослідники з Університету Цинциннаті, які здійснюють розкопки, вважають, що це відкриття може пролити нове світло на життя згаданого в "Одіссеї" середземноморського міста.

Золоте кольє з "Могили Грифона", фото: University of Cincinnati
Золоте кольє з "Могили Грифона", фото: University of Cincinnati

Золоте кольє з "Могили Грифона", фото: Jennifer Stephens
Золоте кольє з "Могили Грифона", фото: Jennifer Stephens

Ще в 1939 році археологом Карлом Блегеном було виявлено палац Нестора. А в 1950-х роках поруч з ним — могилу, яка обіцяла багато відкриттів. Проте дозволу на розкопки археологи не отримали. Зробити це вдалося лише через шість десятиліть.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Вивчення багато прикрашеної могили мікенського воїна почалося у 2015 році. Місце було оздоблене дорогоцінними артефактами безпрецедентної кількості і якості. Серед них були золочена зброя, золоті кільця, масивні золоті ланцюги, тисячі намистин з напівкоштовних каменів, а також табличка зі слонової кістки з вигравіюваним на ній грифоном. Загалом у могилі знайшли близько 3000 предметів.

Печатка із сердоліка з "Могили Грифона", фото: Jennifer Stephens
Печатка із сердоліка з "Могили Грифона", фото: Jennifer Stephens

Ще через 2 роки у могилі знайшли крихітний агатовий критський камінь, який став одним з найбільших шедеврів давньогрецького мистецтва. Знахідка стала доказом того, що у 1500 році до нашої ери мінойці були набагато просунутішими в майстерності, ніж це уявляли досі. Іменна табличка зі слонової кістки й дала назву могилі — могила Воїна-Грифона.

Золоте кольцо з "Могили Грифона", фото: Jennifer Stephens
Золоте кольцо з "Могили Грифона", фото: Jennifer Stephens

Розкопки цього майданчика почалися ще в 2018 році. І незабаром археологи знайшли ще дві нові гробниці Tholos VI і Tholos VII, що відносяться до того ж типу, що й виявлена раніше гробниця. При цьому вхідні проходи всіх трьох гробниця паралельні один одному. Фахівці відзначають, що це було важливе місце поховання, а не просто окремі гробниці, розташовані на просторому пагорбі.

Нагадаємо, раніше вчені виявили личинки доісторичних кровожерливих паразитів, які пили кров динозаврів

Як повідомляв портал "Знай.ua", Середземне море поховало у своїх водах корабель римлян: античного "велетня" знайшли через 2000 років

Також "Знай.ua" писав, що святе сховище 10 божих заповідей відкрилося людству: ось де востаннє бував Мойсей