Наприкінці грудня у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №2683 "Про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення". Документом пропонується встановити обов’язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними пенсійного віку та залучення роботодавців до сплати пенсійних внесків на паритетних засадах.

Планується, що роботодавці сплачуватимуть 2% від розміру заробітної плати працівників, а працюючі особи сплачуватимуть внески у розмірі 1% від заробітної плати. За бажанням працівника, розмір його самостійних внесків може бути збільшено. Роботодавець зобов’язаний пропорційно доповнювати внески працівника власними внесками в розмірі до 5% від суми заробітної плати такого працівника.

Пенсіонери, Фото: Об'єктив
Пенсіонери, Фото: Об'єктив

Кошти накопичувальної системи вважатимуться власністю учасників системи, а у випадку смерті особи право власності на пенсійні заощадження переходять до її спадкоємців. Зберігання активів Пенсійного казначейства буде здійснюватися банками-зберігачами, допущеними до діяльності в другому рівні пенсійної системи шляхом авторизації.

Учасник системи повинен обрати пенсійний портфель (консервативний, збалансований або динамічний) авторизованої компанії з управління активами Пенсійного казначейства або авторизований недержавний пенсійний фонд. Свій вибір учасник системи здійснює в електронному кабінеті учасника системи на сайті Центрального адміністратора або подає заяву встановленого зразка до органів Центрального адміністратора.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Пенсіонери, фото 33 канал
Пенсіонери, фото 33 канал

У випадку, якщо учасники не визначились зі своїм вибором, їхні внески підлягають автоматичному розподілу між пенсійними портфелями, управління активами яких здійснюється авторизованими компаніями з управління активами, з якими Радою Пенсійного казначейства укладені договори. Учасник системи матиме право змінити пенсійний портфель або обрати авторизований недержавний пенсійний фонд.

Також передбачається, що учасники системи будуть мати право на отримання коштом пенсійних накопичень одноразових виплат, прискорених виплат, програмних виплат, довічних пенсій.

Нагадаємо, на пенсію після 60-ти: половина українців ризикують зустріти старість у злиднях

Як повідомляв портал "Знай.ua", зарплати і ціни в Україні помістили в карикатуру: актуально про бензин, світло та хліб

Також "Знай.ua" писав, працювати з останніх сил: в Україні зміниться порядок виходу на пенсію, що треба знати