Президент Володимир Зеленський заявив, що має намір повністю змінити підхід до медичної реформи в Україні, адже вона насправді погана, а не хороша, як запевняли раніше чиновники.

Про таке він розповів в інтерв'ю для фільму "Рік президента Зеленського".

"Моє враження: особливо коронавірус показав, що це за медична реформа. Він показав, що лікарні не готові. Кількість інфекційних лікарень не готове до такого виклику. Заробітна плата, умови наших лікарів, у яких вони працюють, де немає ремонту вже багато років, і заробітна плата лікарів дуже низька. Інфраструктури медичної немає", - заявив Зеленський.

Але не всі згодні з такою позицією глави держави. Наприклад, очільниця партії "Голос" Кіра Рудик засудила скасування медреформи та назвали це відкатом у часи Януковича и Богатирьової.

"Медреформу скасовують, так і не розпочавши. Це ніяке не виправлення помилок, це повний відкат у часи Януковича і Богатирьової. Пацієнти так і не побачать якісних безоплатних послуг у лікарнях, а медики - так і не побачать нормальних зарплат. Повернутися до так званого “історичного фінансування” - це повернутися до корупційних схем, до управління в ручному режимі і до зрівнялівки. Ті, хто десятиліттями руйнували медицину, й далі хочуть доїти бюджет і забирати гроші в чесних і професійних лікарів, які два роки готувалися до реформи і хотіли працювати ефективно і прозоро. Влада втекла від відповідальності і навіть не спромоглася запустити одну з ключових реформ у країні. Це ще один ганебний реванш і це - вирок нинішній владі", - написала Кіра Рудик на своїй сторінці у мережі Facebook.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Медреформу скасовують, так і не розпочавши. Це ніяке не виправлення помилок, це повний відкат у часи Януковича і...

Geplaatst door Kira Rudik op Dinsdag 5 mei 2020

Але не всі погодилися з народною обраницею щодо ефективності медичної реформи. Деякі українці зазначають, що з приходом Уляни Супрун стало набагато гірше.

"Не скасовують, а змінюють ту маячню, яку Шеф вашого Славка наприймав. Головні проблеми медичної реформи та план по змінам до цієї реформи.

ОСНОВНІ ПРОБЛЕМИ ТА НАСЛІДКИ:

- звільнення 50 000 медичних працівників

- закриття 332 лікарень

- дефіцит бюджету у 984 з 1 747 лікарень, які уклали договір з НСЗУ

- стрімке розповсюдження таких хвороб, як туберкульоз

мільйони українців втратять доступ до медичної допомоги", - пише користувач Facebook Roma Kotovenko.

"Чесно, я не знаю щодо того, які там "схеми" і "договірняки" "поламали" тією супрунською реформою, але як мама я бачу, що спочатку всі бігали з переоформленням тих клятих декларацій - на тих самих лікарів, тому що кращих-ліпших просто немає. А потім виявилось, що до дитини тепер неможна викликати педіатра додому, навіть якщо температура 40. Гарна реформа, нічого сказати. І це лише верхівка айсбергу", - додає українка Nadiia Gipich.

Нагадаємо, Знай писав, що Міністерство охорони здоров'я планує розширити перелік безкоштовних послуг в українських лікарнях у рамках перегляду медичної реформи. Про це йдеться в повідомленні МОЗ у соцмережі Facebook.

Так, з 1 червня за Державною програмою медичних гарантій будуть додатково фінансуватися пакети медичних послуг.

"Це відбудеться у рамках змін у медичній реформі, що МОЗ проводить за дорученням президента Володимира Зеленського. Головним закупником медпослуг у державі залишиться Національна служба здоров'я України, але пакет послуг буде розширено", - вказується в повідомленні.