Після введення карантинних заходів в Україні майже вдвічі зросла кількість безробітних: до 2,8 млн осіб (за даними Торгово-промислової палати). Люди залишилися без засобів до існування. Найбільше, як відомо, постраждав малий і середній бізнес.

Де ж шукати нову роботу, як правильно скласти резюме, які зараз затребувані вакансії і чи варто міняти професію - ці питання Знай.uа задав Юлія Кирилюк - засновниці компанії Staff Service, яка надає послуги аутсорсингу, аутстафінгу, рекрутингу та HR-консалтингу.

Юлія Кирилюк, фото з особистого архіву експерта
Юлія Кирилюк, фото з особистого архіву експерта

Юліє, у вас більше 17 років практичного досвіду в цій сфері. Скажіть, в умовах карантину наскільки збільшилася кількість бажаючих знайти роботу саме через агентство?

З початком карантину кількість бажаючих знайти роботу через агентство не тільки не збільшилася, а швидше навіть зменшилася. Чому? Тому, що ми пішли на карантин і не працюємо.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Якщо серйозно, то більшість бізнесів призупинили свою діяльність або пішли на віддалену роботу, або скоротили діяльність до мінімуму. Відповідно, рішення з приводу пошуку персоналу і зміни роботи зараз не актуальні.

І люди розуміють, що пошук роботи під час невизначеності - не найкращий варіант. Фахівці, які змушені шукати роботу в поточному проміжку часу, роблять це самостійно.

В цілому як ви оцінюєте нинішню ситуацію на ринку праці?

Ситуація на ринку праці - карантин, іншими словами - період "затишшя". Роботодавці припинили пошук персоналу і будуть думати про це, як мінімум, після повного виходу з ізоляції і відновлення ділової активності. Надалі, припускаю, що роботодавці стануть більш вимогливо ставитися до співробітників з точки зору ефективності.

Пошук роботи, ілюстративне фото: pixabay.com
Пошук роботи, ілюстративне фото: pixabay.com

Які професії зараз в дефіциті і які в надлишку?

Складно говорити про надлишок і дефіцит професій, швидше ми можемо говорити, які професії зараз більш затребувані. Давайте подивимося на наше життя зараз - ми сидимо вдома, багато часу проводимо в Інтернеті (або працюємо, або дивимося, як працюють інші, що вони там постять), робимо замовлення і отримуємо доставкою наші замовлення (їжу, одяг, і купу всякої "суперпрямозаразнеобхідної" всячини). Відповідно, затребуваними стають такі спеціальності як:

- СММ, таргетолог, налаштування контекстної реклами, копірайтер, ведення блогів, ведення сайтів, програмісти і так далі (всі ті, хто створює нам інформацію в інтернеті, щоб ми побачили, закохалися і що-небудь "купили")

- кур'єри для доставки (всього чого завгодно)

- онлайн вчителя (не всі батьки виявилися морально готові згадувати шкільну програму і робити уроки з дітьми)

- викладачі іноземних мов (мови ми вчимо завжди і зараз саме час ще раз спробувати "обов'язково вивчити англійську")

Ну це був список з такого "очевидного". Можна ще подумати над "неочевидними професіями", наприклад:

- обробка фото, відео, аудіо

- монтаж роликів для YouTube, взагалі будь-який монтаж

- створення фото і відео контентів

- аналітика

- озвучка аудіокниг

І у кінцевому підсумку:

- викладати йогу, фітнес, розтяжку онлайн

- астрологи, нумерологи

На яку мінімальну з/п погоджуються українці в пошуку роботи?

Все залежить від рівня освіти, досвіду роботи, досягнень і амбіцій. І, звичайно, самого рівня роботи - адже це може бути погодинна оплата за викладення товару в супермаркеті і далі "в космос", але це все в рамках чинного законодавства України про мінімальний рівень з/п.

Пошук роботи, ілюстративне фото: pixabay.com
Пошук роботи, ілюстративне фото: pixabay.com

Скільки заробляє рекрут в середньому або від і до?

Рекрутер-початківець може розраховувати на ставку від 10 000 гривень в місяць і далі в залежності від рівня і якості закритих вакансій. Максимальна сума винагороди може бути дуже приємною у всіх сенсах.

Наскільки в нинішніх реаліях має значення вища освіта?

Вища освіта має значення в будь-яких реаліях (моя особиста суб'єктивна думка). Оскільки отримання вищої освіти вчить отримувати знання та розширює кругозір. Можу погодитися, що бувають винятки і вища освіта не є догмою і запорукою успіху. Швидше я про те, що головне в людині - бажання і вміння вчитися і розвиватися.

Як правильно скласти резюме? Які моменти важливі?

Ми провели серію безкоштовних вебінарів про те, як правильно скласти резюме (ви їх можете переглянути на сторінці в Facebook моєї компанії). Думаю, що зараз всі вже надивилися серіалів, начиталися книжок, освоїли кулінарні майстер-класи - саме час подивитися на своє резюме.

З найголовнішого - це чесність, в першу чергу з самим собою (чого ти хочеш, які твої досягнення і промахи та, що ти готовий робити далі). Резюме - це не хронологія дат і місць роботи (адже це не історичний нарис), це те, хто ти є зараз і що ти хочеш у майбутньому. Вкладайте сенс в резюме.

Уникальность твоего резюме. Эфир от 25.04

Как сделать резюме уникальным и отразить в нём все свои таланты?

Geplaatst door Staff Service - Recruiting, Outsourcing, Outstaffing, HR-Consulting op Zaterdag 25 april 2020

Які основні помилки допускають в написанні резюме?

Основна помилка в резюме - це фото. Всім подобається спілкуватися з приємною і доброзичливою людиною. А що чекати від кандидата, який робить фото в напівтемній машині у відображенні дзеркала заднього виду? Або ось ще приклад фото - прекрасний букет квітів та у правому нижньому кутку щаслива володарка букета.

Потрудіться зробити чітке і приємне фото в бізнес-стилі і не обов'язково в повний зріст (якщо це не потрібно роботодавцем для вакансії). Довжина ваших ніг не повинна грати ніякої ролі при прийомі на роботу.

Наскільки необхідний мотиваційний лист?

Супровідний лист необхідний, якщо:

- у вас є конкурентні переваги і ви хочете підкреслити їх;

- у вас є здобутки, які належать до заявленої вакансії;

- у вас є величезне бажання працювати на цій посаді (найчастіше високий рівень мотивації - відмінний привід, щоб написати);

- ви хочете висловити повагу і увагу одержувачу листа (особисте звернення - це завжди приємно, тільки за умови, що ви звертаєтеся правильно і не плутаєте імен і букв в імені)

І в будь-якому випадку, якщо ви вмієте писати красиві мотиваційні листи. Завжди приємно читати, коли це красиво.

Розглянемо типові помилки, що допускають шукачі, при формуванні свого резюме. 1. Граматика та...

Geplaatst door Staff Service - Recruiting, Outsourcing, Outstaffing, HR-Consulting op Maandag 13 april 2020

На які вакансії ви б порадили звернути увагу?

Я б радила звернути увагу на такі вакансії та професії, які викликають у вас натхнення і бажання розвиватися далі. Що саме? Та, що завгодно - ткати килими (зустрічала прямо-таки твори мистецтва), озвучувати аудіокниги (якщо голос - це ваш талант), бути ілюстратором.

Існує безліч професій, про які ми й не здогадуємося. Головне, щоб Вам хотілося в цьому розібратися і розвиватися. Читала десь чудову фразу - якщо хочете в чомусь розбиратися, але не розбираєтеся, почніть розбиратися - і розберетеся. І будьте найкращими - це завжди дорого коштує!

Юлія Кирилюк, фото з особистого архіву експерта
Юлія Кирилюк, фото з особистого архіву експерта

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що станом на травень 2020 року кількість зареєстрованих безробітних в Україні на 48% більше, ніж було в травні 2019 року.

Також Знай.uа писав, що карантин перетворив Львівщину в край безробітних.

Читайте про допомогу по безробіттю 2020 - куди звертатися, як отримати і скільки заплатять.