Кардіохірург та автор книжки “Записки кардіохірурга” Самер Нашеф простими словами розповідає про те, як сучасні лікарі роблять операцію по трансплантації серця.

Спершу, циркулярною пилою розрізають грудину. Після цього розпочинається підімкнення апарата штучного кровообігу. Для цього спершу вводять трубку в аорту, дві у магістральні вени, якими венозна кров йде в праве передсердя. Після під'єднання вмикається апарат і пережимається аорта, щоб ізолювати серце пацієнта від кровообігу.

У той час серце розрізають через чотири камери: обидва передсердя, аорту і легеневу артерію). Саме розрізання серця, за словами лікаря, найтрагічніший етап у цій операції, бо, по-перше, воно “задихається” без кисню, і, по-друге, продовжує стискатись. Серце “думає”, що качає кров навіть після того, як його дістають із тіла і кладуть осторонь: качати кров до останнього.

Серцева недостатність, фото: volynua.com
Серцева недостатність, фото: volynua.com

Після цього між легенями пацієнта можна побачити діру і три трубки в ній: туди вже прямує донорський орган, який приїхав у операційну в спеціальному контейнері з льодом та розчином.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Лікар переконує, що пришити серце легко: потрібно зробити лише чотири шви, до того ж жоден із них не потребує делікатності. Ліве передсердя нового серця пришивають до кукси лівого передсердя старого серця, праве передсердя нового серця йде до кукси правого передсердя, легенева артерія підшивається до кукси легеневої артерії, та саме з аортою. Через те, що шви мусять бути герметичні - процес зашивання забирає час. Після завершення цієї роботи з нового серця вимивають усе повітря, а з аорти знімають затискач. Кровообіг відновлюється і рине в нове серце, яка починає стискатись. Щоправда, тут розпочинається один із найскладніших етапів, адже імунна система організму розуміє, що в тілі - чужорідний орган, а тому вся робота тіла буде спрямована на знищення нового органу. Щоб цього не відбулось, людям дають спеціальні імунодепресанти, які унеможливлять активну агресивну дію імунної системи; це шанс нового серця прижитись. Цей підвішений стан триватиме кілька днів, після чого пацієнт або почне реабілітацію або ж зазнає відторгнення серця.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, ″Мінливості долі″: Тодуров прооперував актора, що зіграв його тезку - сепаратиста у стрічці Уляни Супрун.

Як повідомляв портал Знай.ua, Кардіохірург: не треба боятися бути донором після смерті.

Також Знай.ua писав, що українські кардіохірурги вразили Європу.