Юрій Дудь зняв фільм, де розповів про Кремнієву долину і ро те, що це IT-столиця світу. Однак він представив усе у надто райдужних тонах. Російські IT-фахівці і підприємці, що працюють в США, розкритикували фільм. У їх числі і Павло Дуров. У відповідь Дудю, Дуров опублікував статтю, в якій назвав 7 причин, чому Штати – не найкраще місце для життя.
1. Поліцейську державу. Дуров зазначив, що США – не така вільна країна, якою здається з боку. Кількість ув'язнених на душу населення в 10 разів вище, ніж, наприклад, у Фінляндії. Крім того, засновник Telegram згадав про тиск на команду з боку ФБР.
2. Недосконала система охорони здоров'я. На думку Дурова, медицина в Штатах не тільки дорога, але і неефективна. При цьому США – світовий лідер за відсотком людей з ожирінням. На це впливають постійні стреси і неякісне харчування.
3. Мало культурних заходів. Кремнієва долина, за словами Дурова, являє собою кілька дрібних містечок. Найближчий великий місто – Сан-Франциско, теж дуже проблемний. В ньому величезна кількість бездомних і проблеми з криміналом. Дуров згадав, що Сан-Франциско – єдине місце, де на нього напали посеред білого дня.
4. Низька якість шкільної освіти. Творець Telegram навів статистику, в якій говориться, що США займає 38 місце з 79 досліджуваних країн за якістю викладання математики. Більшість переможців міжнародних математичних олімпіад, які потрапляють у Вузи США – китайці, у яких система викладання зовсім інша.
5. Великі податки. Політика оподаткування відрізняється, залежно від штату, але конкретно в Каліфорнії люди віддають більше 50% доходу державі. При цьому якщо ви – володар паспорта США, вам доведеться платити прибутковий податок у казну Штатів навіть якщо ви не живете в країні.
6. Розробляти щось дуже дорого. Особливо в Кремнієвій долині, де люди вимагають шалену зарплату. Тому багато американські замовники часто звертаються до розробників з СНД, але співпрацювати з ними складно через 10-часової різниці в часі.
7. Погані перспективи у XXI столітті. Дуров вважає ринок США занадто перегрітим. Крім того, тут дуже жорстка регуляція. Американський ринок охоплює лише 4% населення планети. Якщо ще 10 років тому запуск крупних проектів був можливий тільки в Кремнієвій долині, то зараз це реально в будь-якій точці світу.

Нагадаємо, що популярний месенджер Telegram обзаведеться довгоочікуваної функцією. Творець сервісу, Павло Дуров повідомив, що з-за пандемії в 2020 році в сервіс додадуть режим відеодзвінків, так як вони останнім часом стали дуже популярними і затребуваними.