День матері — інтернаціональне свято, присвячене матерям. У цей день заведено поздоровляти сестру, бабусю, тітку, свекруху, тещу, подругу, колегу і, звичайно ж, свою маму! Всіх тих, хто вже став чи готується стати матір'ю.

Коли святкують День матері

У різних державах цей день припадає на різні дати. В Україні, починаючи з 2000 року, в офіційному порядку свято відзначається раз на рік у 2-у неділю травня. В цей період на вулиці радіє весна, тому і свято стає теплішим і яскравішим.

У 2020 році дата припадає на 10 травня.

День матері
День матері / Pixabay

Історія виникнення свята

Звеличення жінки як матері має багаторічну історію. У 17-19 століттях в Англії відзначалася так звана Материнська неділя (Mothering Sunday). Святкували її у 2-у неділю Великого посту, присвячену звеличенню матерів на території всієї держави.

У США День матері вперше привселюдно був підтриманий в 1872 році американською активісткою Джулією Уорд Хоув, що відстоювала ідеологію засудження війни та насильства в цілому. День матері, на думку Джулії, — день єдності матерів у протиборстві за мир на всій планеті. Її світогляд не отримав широкої підтримки ні в США, ні в інших державах.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Ще одна активістка — Анна Джарвіс з Пенсільванії — у 1907 році виступила із закликом вшанування матерів у пам'ять про власну маму. Анна написала листи в муніципальні установи, правові органи та впливовим людям з пропозицією присвятити один день у році матерям.

В 1910 році штат Вірджинія першим відзначив День матері червоною датою в календарі. А в 1914 році Президент Сполучених Штатів Америки Вудро Вільсон оголосив 2-у неділю травня державним святом у всій країні.

Після закінчення Першої світової війни День матері почали відзначати й в європейські країни. Після США 2-у неділю травня оголосили святковою 85 держав.

Серед української спільноти святкування Дня матері вперше ініціював Союз українок Канади в 1928 році. Наступного року це свято відзначалося вже й у Львові. Зачинателем урочистостей була Олена Кисілевська, редактор тижневика «Жіноча частка».

У 1939 свято було під забороною з ініціативи радянської влади. З 1990 року завдяки зусиллям активістських рухів, зокрема Союзу українок, свято матерів відродилося в Україні. А в 1999 році, указом Президента Л. Кучми, свято було визнано на офіційному рівні.

Що подарувати на День матері

День матері - що подарувати
День матері - що подарувати / Pixabay

У вихованні дітей велике значення відводиться мамам, які борються за душевний спокій дітей, щоб вони пам'ятали свої національні корені та спадщину. Тому дякувати мам за турботу і любов потрібно щодня — це знає навіть дитина. А в День матері особливо приємно порадувати матерів милим подарунком. Крім квітів та цукерок можна привітати їх по-особливому, вибравши незабутній подарунок.

Косметика, парфумерія

Це та річ, яка необхідна будь-якій жінці в подарунок на День матері. Всі жінки, незалежно від віку, обожнюють доглядати за собою. Прекрасна ідея подарувати крем для рук, обличчя або тіла, бальзам або маску для волосся чи вибрати аромат, який підкреслює жіночу красу.

Якщо ви вибираєте подарунок для мами нареченого і в сумнівах, чи підійде їй вибраний тон пудри або помади – віддайте перевагу подарунковому сертифікату в якому-небудь магазині косметики. У цьому випадку ви точно не помилитеся, і майбутня свекруха буде задоволена!

Техніка

Смартфон, планшетний комп'ютер, фітнес-трекер, електронна книга, дрібна побутова техніка — чудовий пам'ятний подарунок. Порада: підпишіться на сайти зі знижками або завантажте мобільний додаток і відстежуйте вигідні знижки. Це дуже зручно!

Такий подарунок особливо оцінить молода мама. Подаруйте дорослій доньці чи невістці доступну по кишені техніку і порадуйте їх корисним девайсом, який допоможе підтримувати себе у формі або отримувати насолоду на дозвіллі.

Поцікавтеся, чого їм зараз хочеться і на що не вистачає або шкода грошей, і зробіть для дочки та невістки приємний презент. Гаджетом вони точно будуть задоволені!

Вино

Вино
Вино / Pixabay

Вишукане вино — це і приємне закінчення трудового тижня, і супутник захопливого кіно, і компаньйон свят. Запропонуйте подрузі відзначити її заслужений день високоякісним напоєм, а пізніше, за келихом вина, зануртеся у спогади про спільні поїздки, кумедні моменти в колі друзів.

Сервіс, посуд

Може здатися, що це передбачувана і звичайна річ, але якщо ваша мама, бабуся, теща або свекруха першокласна домогосподарка, то посуд – пріоритетний подарунок у вашому переліку. Навіть якщо у свекрухи або тещі ще є в арсеналі стареньке, але придатне начиння, все одно було б непоганою думкою оновити їх кухонний "гардероб".

Одяг

Літо не за горами, а у вашої мами все ще немає стильного аксесуара? Тоді це ідеальний привід презентувати їй настільки необхідні й приємні подарунки на День матері.

Hand made

Все, що зроблене своїми руками – чи то щось недороге або на вагу золота, – завжди несе з собою теплоту і турботу. Якщо той, кого збираєтеся привітати, воліє недорогі речі, але виготовлені з любов'ю, тоді є сенс спробувати зробити унікальний бюджетний подарунок власноруч. І мова йде не про банальне оригамі, зроблене з паперу за кілька хвилин.

Тут знову виручить всемогутній інтернет, де можна знайти неміряну кількість думок людей для захопливих подарунків, які нерідко виглядають краще, ніж дорога річ, куплена в магазині. Є безліч відео, де поетапно показується, як легко зробити красиві хендмейд-вироби.

Свекрусі можна спекти кекси, бабусі пенсіонерці – зробити скриньку для ниток, тітці – виготовити прекрасний нічник, а подрузі – подарувати зроблену своїми руками фоторамку з вашим спільним фото. Символічно, простенько і з турботою :)

Листівки

Ніхто не скасовував банальні та водночас приємні листівки. І необов'язково йти в магазин, щоб купити відповідну листівку. В інтернеті є величезна кількість відео-гайдів з керівництвом з виготовлення красивих і унікальних листівок.

Якщо ж ви консерватор або філантроп, то в подарункових магазинах є великий вибір листівок, які нині виробляють з екологічних матеріалів і спрямовані на благодійну діяльність. Виберіть відповідні малюнок і привітання, і таку листівку сміливо можна дарувати вчителю або колезі.

Книги

Подарувати книгу – майже завжди безпрограшний варіант. І ви напевно розумієте переваги своєї матері краще, ніж хто-небудь інший. І в курсі того, яким жанрам книг вона віддає перевагу. Але якщо шукаєте подарунок для мами хлопця, смаки якої вам поки невідомі, але знаєте, чим вона займається на дозвіллі, в такому разі можна придивитися до посібника для її хобі. Наприклад, кулінарні книжки, схеми вишивок або в'язання, різні збірники кросвордів і сканвордів, судоку і головоломок. Бабусі, яка не є шанувальником читання, така альтернатива теж напевно сподобається.

Квиток, сертифікат

Цей вид подарунка влаштує будь-кого. Якщо ваша мама давненько не відвідувала SPA-салон, косметологічний кабінет або перукарню, або ж бажає на власні очі побачити, що являють собою 4D-кінофільм – в День матері саме час подарувати їй цю можливість.

На жаль, через карантин мама не зможе скористатися сертифікатом або квитком у свято в поточному році. Але це зовсім не означає, що мама не зрадіє такому подарунку. Адже зараз кінотеатри та салони пропонують наперед придбати сертифікати за заниженою ціною, щоб після карантину ви змогли сходити на цікавий сеанс або корисну процедуру.

І, само собою, квіти та солодощі

День матері - букет квітів
День матері - букет квітів / Pixabay

Квіти – це один з-поміж тих невимовних і надзвичайно естетичних проявів уваги, який неодмінно повинен сподобатися будь-якій мамі. І не варто вважати, що це неодмінно повинен бути великий букет троянд. Відмінним доповненням до основного подарунка стане навіть одна квітка – красива і мило упакована. Крім того, можна знайти красивий букет з польових квітів, вирощених бабусями у власних клумбах.

Навіть якщо мати піклується про фігуру і боїться набрати зайві кілограми, нині існує величезна кількість замінників і малокалорійної смакоти на будь-який смак. Шоколадні або просто солодкі вироби вражають не тільки різноманітністю смаку, а також доступними цінами. Достатньо лише добре пошукати — як варіант, вдатися до сервісів зі знижками.

День матері 2020
День матері / Pixabay