У березні Володимир Зеленський пообіцяв індексацію пенсій для літніх людей. На початок травня держава перерахувала виплати для майже 10 млн пенсіонерів, і більш ніж 8 млн отримали надбавки.

У Пенсійному фонді пояснили, що мінімальна сума підвищення становить 100 грн, навіть якщо в результаті перерахунку сума доплати виходить менше.

З 1 травня загальна сума пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги та сум індексації не може бути менше 2100 грн. Це стосується жінок, які мають страховий стаж 30 років, і чоловіків, які мають 35 років стажу. У той же час середня пенсія в Україні становить 2710 грн.

За даними ПФУ, перерахунок пенсій був проведений для 9,9 млн пенсіонерів, і 8,36 млн у підсумку отримали підвищення. Зокрема, під індексацію потрапили пенсії за віком, вислугою років, по інвалідності та втраті годувальника.

Пенсійний вік, фото: ПФУ
Пенсійний вік, фото: ПФУ

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Не потрапили під індексацію близько 3,5 мільйона осіб. Це – держслужбовці, люди, які продовжують працювати, ті, хто отримує спеціальні та максимальні пенсії. Також перерахунок не зачепив тих, хто отримує соціальну пенсію, а також тих, хто вийшов на пенсію минулого року.

У деяких пенсіонерів сума загальних виплат після індексації не змінилася. Як повідомили в ПФУ, так може статися, якщо попередня пенсія не дотягувала до мінімальної. Різницю, якої не вистачало, покривав уряд.

У Міністерстві соціальної політики запевняють, що до кінця року буде ще два підвищення пенсій, зокрема тим українцям, які не потрапили під індексацію.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

"Їм підвищать пенсії з 1 липня та з 1 грудня. Все це буде робитися за рахунок Пенсійного фонду", - заявила керівниця Мінсоцполітики Марина Лазебна.

Пенсії для таких громадян будуть перераховані у відповідності з підвищенням прожиткового мінімуму. Також президент пообіцяв у 2021 році програму 75+, за якою будуть підвищені пенсії для людей старше 75 років.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українські пенсіонери отримають приємний "бонус" після індексації.

Як повідомляв портал Знай.uа, українці масово "забили" на комуналку, сидячи на карантині.

Також портал Знай.uа писав, які важливі зміни чекають на користувачів "Дії" – голосування та отримання пільг онлайн.