Ранкове пленарне засідання Верховної Ради розпочалося з години питань до Уряду, у якому взяв участь Міністр фінансів України Сергій Марченко. Втім, розлогих коментарів та пояснень на питання із зали засідань почути не вдалося - відповіді були достатньо лаконічними. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Сергій Марченко - фото з Фейсбук
Сергій Марченко - фото з Фейсбук

Борги, запозичення та "травневе покращення"

Одним з перших стало питання щодо вірогідності запланованого запозичення у 2020-му році у 642 млрд грн, з яких 377 – внутрішні запозичення, а 265 – зовнішні, а також щодо ситуації недоотримання доходів бюджету.

"Я вам гарантую, що план запозичень до кінця року буде виконано. Що ж стосується 2021 року, зараз готуємо пропозиції. Дефіцит цього року був пов'язаний з коронакризою. Інші країни, такі як США та Британія, мають дефіцит бюджету 14 % ВВП, у нас лише 7,5 %. Італія, Іспанія – до 10 %. Ми також реагуємо на виклики, на пандемію, на кризу і це нормальна ситуація, що ми запозичуємо", - повідомив Міністр фінансів Сергій Марченко.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Що стосується недоотримання доходів бюджету, то, на відміну від попередніх місяців, наразі ситуація починає вирівнюватися – як відзначив Сергій Марченко, в травні загальний фонд дербюджету по доходах виконано і очікується, що буде виконано і в червні.

Проте, почувши цифри загального боргу України, це "травневе покращення" вже не здається таким оптимістичним.

"На сьогоднішній день внутрішній борг складає 852 мільярдів гривень, а зовнішній – 1 трильйон 83 мільйони гривень", – зазначив Міністр фінансів України.

Міністерство фінансів, фото: 5.ua
Міністерство фінансів, фото: 5.ua

Пенсії та перевірка митниці

Запитали нардепи і про подальші плани індексацій пенсій та чи не стануть ці кілька доплачених "бонусів" для українських пенсіонерів останніми. У відповіді Сергій Марченко підкреслив, що індексація передбачена не тільки до кінця цього року, а і в наступному, 2021-му.

Не менш важливим питанням наразі є питання хабарів на митниці, факти про які останнім часом спливають систематично. І знову від Міністра жодного пояснення почути не вдалося – він лише повідомив, що свої висновки і результати перевірки будуть озвучені наприкінці року.

Митниця, фото: Соцпортал
Митниця, фото: Соцпортал

"Питання ефективності роботи митниці і податкової на моєму особистому контролі. Чи задоволений я роботою податкової і митниці, про це рано говорити – ми про це можемо сказати в грудні. На даному етапі ми формуємо команди і робота податкової і митниці буде оцінена до кінця року", - відзначив Сергій Марченко.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.