В українській столиці на Борщагівці, де просто посеред дороги зводиться паркінг разом з ТЦ, потроху вщухає скандал. Бетонні опори, які на Леся Курбаса, 20 "відкусили" від проїжджої частини цілу смугу для руху автотранспорту, забудовник зніс і навіть вибачився.

Однак після розголосу грандіозних будівельних планів на цьому місці з'явилося ще більше питань. Про це пише видання espreso.tv.

Скандал з гігантським ТЦ на Борщагівці // espreso.tv
Скандал з гігантським ТЦ на Борщагівці // espreso.tv

Грандіозна реконструкція зупинки

Журналісти "Шустров LIVE" відвідали об'єкт і з'ясували: на місці, де зараз будується торговий центр, а в перспективі нібито планується 22-поверховий хмарочос - від початку мала бути звичайна трамвайна зупинка. Саме під її реконструкцію в серпні 2019 і було видано дозвіл на будівельні роботи ИУ113192280705, який ми знайшли на сайті Державної архітектурно-будівельної інспекції України.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Скандал з гігантським ТЦ на Борщагівці // espreso.tv
Скандал з гігантським ТЦ на Борщагівці // espreso.tv

Масштаби будівництва вражають. Після того, як опори грандіозної реконструкції з'явилися на проїжджій частині, у ситуацію втрутилася влада. Будівництво на скандальный ділянці швидко згорнули, однак в інших місцях, які стосуються автомобільних доріг, все залишилося, як є. Майже по всьому периметру об'єкта рух обмежено лише однією смугою, а потім пробки там - звичайне явище.

Скандал з гігантським ТЦ на Борщагівці // espreso.tv
Скандал з гігантським ТЦ на Борщагівці // espreso.tv

Будинок "тріщить по швах"

Негативні наслідки будівництва на Леся Курбаса, 20 відчули і місцеві жителі. Будинок навпроти, за адресою вул. Зодчих, 46 буквально "тріщить по швах". Вперше тріщини тут з'явилися наприкінці 2017-початку 2018 року, - розповідає мешканка Олена. Будинок був заселений в 1982 році, згодом проведено косметичний ремонт і замінено старі труби, жодних проблем до того часу, як по сусідству з'явилися будівельники, не було.

Скандал з гігантським ТЦ на Борщагівці // espreso.tv
Скандал з гігантським ТЦ на Борщагівці // espreso.tv

"У цьому році ми робили ремонт, коли зняли старий лінолеум, то побачили, що наша спільна кімната тріснула навпіл. Моя рука проходила в тріщину, - розповідає Олена і додає: жителі 178-ї квартири бояться, що їх домівка розвалиться".

Скандал з гігантським ТЦ на Борщагівці // espreso.tv
Скандал з гігантським ТЦ на Борщагівці // espreso.tv

"Тріщини вразили майже кожну квартиру, у будинках орудує грибок і все це через будівництво на Курбаса, 20", - розповідають місцеві.

В боротьбі за власне житло люди зверталися до різних інстанцій, натомість отримували тільки стандартні відписки. Лякає людей і інформація про зведення тут 22-поверхівки, також у рамках реконструкції трамвайної зупинки". "До нещодавна фотографії майбутнього хмарочоса були на сайті забудовника. Звичайно, ми запанікували. Якщо вони ще й цю "бандуру" тут поставлять, то ми просто впадемо", - скаржиться Олена.

Хто стоїть за скандальним будівництвом?

У відповіді на запит журналістів "Шустров LIVE" Департамент транспортної інфраструктури КМДА повідомив, що замовником будівництва об'єкта "Реконструкція зупиночної станції" є КП "Київпастранс" та ТОВ "Фаворит-Поліс". Генеральна підрядна організація - ТОВ "Виробничо-будівельна компанія "Полібуд", інвестор - ТОВ" Спецстройстандарт ".

Скандал з гігантським ТЦ на Борщагівці // espreso.tv
Скандал з гігантським ТЦ на Борщагівці // espreso.tv

Згідно з інформацією на сайті youcontrol.com.ua, "Фаворит - поліс" - компанія, заснована в 1994 році як така, яка займається роздрібною торгівлею продуктами харчування. Її засновник - ТОВ "Спецстройстандарт", а бенефіціарний власник - кіпрська офшорка Valdeze Limited, яка належить Якову Бассу. Це батько Дениса Басса, заступника голови Київської міської державної адміністрації у часи Леоніда Черновецького (2006-2010 рр.).

Скандал з гігантським ТЦ на Борщагівці // espreso.tv
Скандал з гігантським ТЦ на Борщагівці // espreso.tv

Інвестором будівництва є ТОВ "Спецстройстандарт", що належить тому ж Якову Бассу та акціонерному товариству "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд" Фенікс ". Бенефіціарним власником останнього є Турчинов Сергій Вікторович. Він також є власником АК" Турчинов і партнери ". У листопаді минулого року в офісі адвокатської контори СБУ провела обшук. Слідчі дії стосувалися "протиправних дій чиновників Київської міської держадміністрації при реалізації проекту будівництва Великої Окружної дороги".

Турчинова також пов'язують з народним депутатом від партії "Опозиційна платформа - За життя" Столаром Вадимом. Разом вони є бенефіціарами ТОВ "Медиасеть" і ТОВ "Тауер груп" через свої венчурні корпоративні інвестфонди.

З публікацій у ЗМІ відомо, що в 2017 році Столару за допомогою Сергія Турчинова вдалося купити будинок на 913 кв. м. і ділянку площею 0,08 га в центрі Києва, вартістю 34 мільйона гривень, за 17 млн. Тоді вони нібито "розіграли" торги таким чином, що вартість об'єкта зменшилася вдвічі.

Помічники і підлеглі Вадима Столара були засновниками або власниками компаній, поки у власності Сергія Турчинова. Так, "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Стрім Інвест", де Турчинов є одним із засновників, в даний час володіє ТОВ" Леда-Імпекс ". До 2019 року володаркою останнього була Наталя Приходько, експомічниця Вадима Столара, коли він був народним депутатом від Партії регіонів в 2010-2012 рр.., а також його заступник під час роботи у патронатній службі Київської міської державної адміністрації в 2014 році.

Турчинов також є власником ТОВ "Тур-Готель Сервіс", керівником якого є Ярослава Шаманіна. Вона також була керівником вже ліквідованого ТОВ "ТД Відродження", яким до 2006 року володів Вадим Столар, а після нього до ліквідації - вже згадана Наталія Приходько.

Вадима Столара ЗМІ називають "сірим кардиналом" столиці. Минулого року він став народним депутатом, але досі має великий вплив в Києві. Тому його участь у проєктах будівництва ТРЦ на Борщагівці може бути цілком імовірною, враховуючи тісні бізнес-зв'язки з безпосередніми учасниками забудови і минулий досвід з іншими скандальними будівництвами в столиці.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в мережі показали, як Столар і Комарницький заробляли на Подільсько-Воскресенському довгобуді: "Кожен міліметр цього мосту платиновий".

Як повідомляв Знай.uа Кличко пообіцяв добудувати Подільський міст і довів українців до чортиків.

Знай.uа писав, від Новинського до Балоги — список депутатів, яких за прогули покарають гривнею.