Квартирні шахраї продовжують кошмарити українців, по всій країні літні люди стають жертвами. Злочинці спеціально знаходять одиноких пенсіонерів, а потім облудним чином змушують підписати документи або просто підробляють їх. Найтривожніше, що іноді в такій схемі беруть участь навіть чиновники з Міністерства юстиції, які за підробленими документами вносять дані до реєстру прав на нерухомість.

Про те, як не потрапити на гачок злочинців і які шахрайські схеми діють в Україні пише одне з українських видань.

Пенсіонери, фото: Pxhere
Пенсіонери, фото: Pxhere

В першу чергу страждають слабкі і самотні

Кілька днів тому в Харкові під арешт відправили злочинну групу, якій вдалося вкрасти п'ять квартир. Вони знаходили самотніх пенсіонерів або порожні квартири і підробляли на них документи. Така схема працює вже багато років, розповідає юрист Олександр Плахотнік.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

"Найчастіше в схемі бере участь реєстратор або нотаріус. Найлегше увійти до реєстру і внести дані. Але і обчислити винуватця в такому випадку легко. Другий варіант – підробити, наприклад, документи на кредит під заставу квартири, дочекатися прострочення кредиту і домогтися, щоб до реєстру внесли зміни. Але в такому разі потрібен "свій" нотаріус", – розповідає він.

Як повідомляють в поліції, кілька тижнів тому в Одесі під цілодобовий домашній арешт посадили держреєстратора, який на підставі неіснуючого рішення суду скасував право власності потерпілого на нерухомість вартістю 9 млн грн.

Криворожанка Раїса Олексіївна розповідає: кілька років тому жертвою шахрая в погонах став її колишній колега. Він страждав від алкогольної залежності, не платив за комуналку і часто притягувався до адміністративної відповідальності.

"Якось я побачила Гришу, а він вже бездомний. Він і з квартирою завжди був як бездомний – побитий, брудний, п'яний. Каже, що йому пообіцяли будинок за містом купити, а він мав свою квартиру переписати, або в тюрму сісти. Не знаю, що там з ним робили, але він все підписав, а потім ще й ходив до нотаріуса. І будинок за містом йому теж не купили, дали 30 тисяч гривень і місяць на те, щоб виїхати з квартири", – розповідає жінка.

Як і в першому випадку, жертвою шахрая став найменш захищений українець, за якого фактично нікому заступитися. Олександр Плахотник розповідає: найчастіше квартиру, яку змусили віддати силою, відразу ж кілька разів перепродують. В результаті повернути нерухомість вже практично неможливо.

"Буквально кілька тижнів тому було рішення у Запоріжжі, згідно з яким відмовили визнати недійсним право власності на квартиру, яка двічі перепродувалася, а спочатку було забрано силою. Тоді було доведено, що житло забрали у першого власника з застосуванням психологічного та фізичного насильства. Жертву змусили підписати доручення на право розпорядження майном. Але якщо квартиру кілька разів перепродували, повернути її вкрай складно", – додає Плахотнік.

Нерухомість, 24 канал
Нерухомість, 24 канал

Виїхав за межі країни — втратив житло

Позбулася свого житла і одеситка, яка переїхала жити в Ізраїль. Поліція почала кримінальне провадження (№12018160480001810), в рамках якого з'ясувала: жінка кілька разів на рік приїжджала в свою квартиру, при цьому постійно проживала за кордоном.

Зловмисникам вдалося з'ясувати, що квартира порожня, вони підробили договір купівлі-продажу і продали житло на підставну особу, після повторили операцію. Олександр Плахотник пояснює: часто у схемі використовують паспорти "несвідомих українців", які за невелику плату погоджуються надати свої документи для махінацій.

Як говориться в рішенні суду, свідок (сусідка жертви) розповіла: одного дня в квартирі просто з'явилися невідомі люди, вивезли всі меблі та речі і заявили, що діють від імені власниці, яка вирішила продати житло. Сама ж власниця навіть не підозрювала про те, що коїться.

Поліція, скріншот: YouTube
Поліція, скріншот: YouTube

Як вберегти себе від шахраїв

Ріелтор Максим Бабуряк розповідає: щоб уникнути участі у схемі, обережним потрібно бути як покупцям (щоб не придбати вкрадене житло), так і всім українцям, які володіють квартирами.

"Коли купуєте житло, зробіть виписку і дізнайтеся, хто і коли купував і продавав житло. Якщо житло за короткий період часу кілька разів перепродували, це може стати причиною для занепокоєння. Якщо у вас є родичі-пенсіонери, підтримуйте контакт, відвідуйте і розкажіть про те, що жодних документів підписувати не можна. Пенсіонери, до яких часто приїжджають діти, за яких є кому заступитися, рідше стають жертвами схем. Будьте уважні по відношенню до своїх одинокиї і літнії сусідів. Якщо хтось стежить за їх житлом, нав'язується до них – у вас є шанс попередити злочин. Не залишати житло без нагляду, якщо їдете надовго.", - озвучив Максим Бабуряк головні правила безпеки, які можуть дозволити вберегтися від шахрайства.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, у Дніпрі "чорні ріелтори" взяли у рабство 74-річного дідуся з сином - квартиру продали і змусили працювати за склянку води.

Як повідомляв Знай.uа хитрі шахрайки розвели дніпрян на 10 мільйонів, - "кому доступне житло?".

Знай.uа писав, експерт розповіла, як вигідно придбати житло і не зіткнутися з шахраями.