Коли святкується День Петра і Павла

У православній церкві 12 червня відзначається урочисте свято св. апостолів Петра і Павла.

Церква готується до свята святих апостолів з попереднім постом, який називається Петрівським або Апостольським. Піст починається через сім днів після П'ятдесятниці та закінчується за день до Дня Петра і Павла. Початок посту рухливий (бо залежить від дати Великодня), а кінець завжди фіксований (11 липня за григоріанським календарем) та встановлюється в пам'ять про апостолів.

Через залежність від дати Великодня Апостольський піст триває не менше одного тижня й одного дня і не більше шести тижнів.

Хто такі Петро і Павло

Апостол Петро
Апостол Петро / Фото з вільних джерел

Петро був рибалкою з Віфсаїди на Генісаретському озері (нині Тиверіадське озеро). Згідно з біблійною традицією, назвавши його учнем, Ісус змінив його ім'я Симон на Петро: «Ти – Петро, і на цьому камені я збудую Церкву, і ворота підземного світу не здолають її. Я дам ключі від Царства Небесного; і все, що ти зробив на землі, буде зроблено на небесах; і все, що ти втратиш на землі, буде втрачено на небесах».

Популярні новини зараз
Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Дуже важливий досвід в житті Петра полягав у тому, що після арешту Ісуса, попри те що Він виховував і навчав своїх учнів близько трьох років, Петро заперечував це. Після вознесіння Ісуса Петро діяв як лідер апостолів і Церкви. Деякий час він був єпископом Антіохійським, і десь у 42 році поїхав до Риму. Звідти він відправив два листи вірянам в Малу Азію і завершив свій життєвий шлях мучеництвом.

Апостол Петро
Апостол Петро / Фото з вільних джерел

Згідно з історичними джерелами, апостол Петро правил до 67 року н.е. Кілька ранніх християнських писань підтверджують, що Петро помер насильницькою смертю в Римі під час правління імператора Нерона. На місці його мучеництва у імператора Костянтина була побудована велика базиліка в 350 році. Сучасна Базиліка Св. Петра у Ватикані була зведена між 1506 і 1526 роками. Наступниками апостола Петра є Римські єпископи (Римські папи).

Апостол Павло народився приблизно в 10 році н.е. у місті Тарс, столиці тодішньої римської провінції Кілікія. Він був євреєм за походженням і успадкував римське громадянство від свого батька. Був фарисеєм і знавцем юдаїзму, який переслідував християн по дорозі в Дамаск. Апостолу Павлу при народженні дали ім'я Саул, але потім він прийняв хрещення і змінив ім'я на Павло.

Про роботу Апостола Павла розповідає євангеліст Лука в Діяннях Апостолів. Він здійснив поїздку по більшій частині тодішньої римської держави та встановив церковні громади й заохочував їх листами. Сьогодні ми знаємо чотирнадцять збережених листів Павла, які є найбільш важливою частиною Біблії Нового Завіту з точки зору змісту й охоплення після чотирьох Євангелій. Як і апостол Петро, він помер мученицькою смертю під час правління імператора Нерона приблизно в 67 році н.е.

Апостол Павло зображений з бородою (є символом філософів), книгою (пов'язана з письменниками) і мечем (являє собою як суворе слово Бога, так і інструмент його мучеництва). Найчастіше його статуя знаходиться на вівтарях разом зі статуєю Святого Петра.

Апостоли Петро і Павло
Апостоли Петро і Павло / Фото з вільних джерел

***

Свято двох апостолів було відзначено Церквою ще в IV столітті. Найдавніший римський календар 354 року згадує 29 червня як свято апостолів Петра і Павла. Напередодні або у свято апостолів Петра і Павла єпископи освячують дияконів як священників.

Привітання з Днем апостолів Петра і Павла у віршах

Віршоване привітання російською мовою:

Светлой радости простой,
Спокойствия душевного,
Чтоб нежностью и добротой
Достигнуть сокровенного,
Чтоб жизни полная река
Несла теченьем плавным,
И чтоб исполнилась мечта
В День Петра и Павла!

***

Пусть Петр и Павел берегут
Твой дом от всех напастей,
Укажут в жизни верный путь
Тебе к большому счастью!
Здоровьем щедро наградят,
В чудесный день июльский
И жизнь добром благословят,
От бед избавив, грусти!

***

С высоты Небес взирают
Петр и Павел на людей.
Пусть они вам предрекают
Постоянство добрых дней!
Покровительством уважат,
Благоденствием ваш дом
И в здоровье не откажут,
Чтоб уютно было в нем!
Под опекой их любезной,
Добивайтесь лишь побед,
Чтобы жизнь была успешной
Еще много-много лет!

***

Доброты искренней,
Любви истинной,
Заботы, понимания
И нежного внимания.
Пусть День Петра и Павла
Чудесным будет, славным,
В душе зажжется благодать,
И будет вера процветать!

Джерело: datki.net

Апостоли Петро і Павло
Апостоли Петро і Павло / Фото з вільних джерел

Вітальні вірші українською мовою:

Сьогодні Павла і Петра
Вітаю я з ранку,
Багато радості бажаю,
Жити, ні сліз, ні бід не знаючи,
Щоб тілом і душею
У всьму було добре!
І Петра і Павла
Я сьогодні славлю

***

Нехай у день твого святого,
Ангел сил додасть до всього,
Щоб життя не було сірим,
Хай додасть наснаги й віри,
Перемог на кожнім кроці,
Досягати без вагання,
З днем ангела Петра,
Прийми привітання!

***

Ніжність небес нехай ангел дарує,
Пензлем чарівним хай в серці малює,
Світлі надії, мрії прекрасні,
Щире кохання, радість і щастя!

***

Вітаймо Павла і Петра!
Усіх людей скоріш вітайте
Ні сліз, ні смутку ві не знайте.

Апостолів Петра і Павла
Зі щирим серцем я прославлю.
Бажаю горя вам не знати,
Щоб панувала благодать!

Джерело: apostrophe.ua