В Україні мають намір підвищити розмір мінімальної заробітної плати до 5 тисяч гривень. Таку заяву озвучив міністр фінансів Сергій Марченко.

За його словами, вже в поточному році мінімальну зарплату підвищать з 4723 до 5000 гривень.

"Ресурс є і доцільність також. Це нам дозволить частково покрити дефіцит Пенсійного фонду і прискорити деякі процеси в економіці. 5 тисяч гривень для нас підйомна історія", - сказав Марченко.

Зарплата, фото: Вісті
Зарплата, фото: Вісті

Міністр зауважив, що ресурс для підвищення мінімалки у 2021 році до 6-6,5 тис. грн досі шукають.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

"Що стосується підвищення до 6-6,5 тисячі в 2021 році, то це завдання вже поставлено, і ми зараз виходимо з необхідності при формуванні бюджету на 2021-й знайти ресурс для її виконання. І макропрогноз ми будуємо з урахуванням того, що нам треба підвищувати МЗП до 6-6,5 тисячі гривень", - зазначив міністр.

Він підкреслив, що підвищувати мінімальну зарплату потрібно, проте спочатку варто прорахувати майбутні витрати і вплив на бюджет та економіку країни. Звичайно, це вплине на економічну динаміку, на фонд оплати праці, на інфляцію.

Зарплати українців
Зарплати українців

Звісно, для пересічного українця ефект від цього кроку буде позитивним - плюс пару сотень в кишені, однак, як це відобразиться на економіці України, експерти не беруться прогнозувати.

"З точки зору балансу бюджету, вигоду отримують місцеві бюджети (тому що в них осідає більша частина ПДФО) і Пенсійний фонд, а державний бюджет виграє тільки частково, тому що бюджетна сфера істотно зросте. І тут питання, яким чином ми це будемо вводити", - підсумував Марченко.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, суд визначив, які роки українцям не зарахуються в загальний трудовий стаж.

Як повідомляв портал Знай.uа, українцям дозволять вийти на пенсію у 50: довгоочікуване рішення прийнято.

Також Знай.ua писав, що Українцям знов перерахували пенсії та доплати: хто і коли отримає більше грошей.