Третій місяць літа принесе українцям нові зміни, які будуть досить помітними: з'являться нові штрафи, комунальні послуги подорожчають, запровадять нові правила в рамках адаптивного карантину.

"Червоні" і "зелені" країни
З 1 серпня в Україні змінять принцип, за яким вирішується, які країни відносити в "червону" і "зелену" зони. Списки будуть оновлюватися щотижня відповідно до статистики захворюванності на COVID-19. Зараз дані оновлюються кожні три дні.

"Ми змінюємо показники: якщо сьогодні ми вимірюємо кількість активних хворих в тій чи іншій країні, то з 1 серпня це буде повністю так же, як це відбувається в країнах Європи. Буде два показники, при перевищенні яких країна буде віднесена до червоної зони", - розповів міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Перший показник - це кількість нових хворих за останні 14 днів: їх приріст не повинен перевищувати приріст в Україні.

Другий показник - відсоткове збільшення заражених в країні за останні два тижні в порівнянні з попередніми двома тижнями. Це число не повинно перевищувати 30%.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

За цими показниками визначатимуть, в якій зоні знаходиться країна на цьому тижні - червоній чи зеленій. І якщо ви не залишає надій відпочити за кордоном, то будьте готові до того, що обрана країна може "скакати" з зони в зхону кожен тиждень.

Поїздки на Донбас

Раніше люди, які прибули з Криму або через КПВВ Донбасу, були зобов'язані дотримуватися двотижневої самоізоляції. З 1 серпня цього робити не потрібно, також необов'язково встановлювати додаток "Дій вдома".

Прес-секретар Держпогранслужби Андрій Демченко підкреслив, що колишні правила повернуть, якщо ситуація з епідемією коронавируса почне погіршуватися.

Тарифи на електрику
Цю новину українцям підносять як хорошу: з 1 серпня вартість передачі електроенергії виросте на 55%. А "хороша" вона тому, що раніше планувалося підвищити тарифи вдвічі.

Нацкомісія, що регулює сфери енергетики і комунальних послуг, вирішила збільшити тариф "Укренерго" на передачу електроенергії на 54,6% - з 155,4 грн / МВт · год до 240,23 грн / МВт · год.

У комісії пояснили, що таке рішення дозволить компаніям погасити заборгованості перед "зеленими" виробниками.

Бізнес почнуть штрафувати
З серпня запрацюють так звані програмні РРО - аналог касового апарату. Він теж працює з чеками, тільки у вигляді програми, встановити яку можна на смартфон, комп'ютер або планшет. Їх поява не скасовує звичних касових апаратів, просто з 1 серпня можна користуватися і ними, і РРО.

Хто повинен використовувати РРО?
Незалежно від доходу, встановлювати РРО (програмні в тому числі) необхідно ФОПам, які продають:

медикаменти та медичні вироби;
складну побутову техніку, яка підлягає ремонту по гарантії (холодильники, кондиціонери, телевізори);
підакцизні товари.

Що загрожує за порушення?
З 1 серпня 2020 року. За перше порушення - штраф у 10% від вартості товарів або послуг, проданих з порушеннями. За кожне наступне - 50%.

З 1 січня 2021 року. За перше порушення - штраф 100%, за кожне наступне 150% відповідно.