Українці, які пережили ув'язнення на Донбасі, поділилися моторошними історіями з минулого. Їхні спогади неможливо читати без сліз, адже ці люди пережили справжнісіньке пекло. Документальні свідчення із моніторингового звіту зібрані воєдино у праці "Ті, що пережили пекло".

"Я просила Мене не бити, говорила, що вагітна. Вони сказали, що "дуже добре, що укропівська дитина помре". Нас били всім, чим завгодно: і прикладами, і ногами, і бронежилетами, які знайшли у нас. Били по всіх частинах тіла. Об мене гасили бички. Мені, тому що я дивилася і кричала, коли били інших, зав'язали скотчем очі. Я на той момент була на третьому місяці вагітності, і в результаті побиттів у мене почалася кровотеча. Я знепритомніла [...]" (С-83).

Обстріли на Донбасі, скріншот: ООС / Facebook
Обстріли на Донбасі, скріншот: ООС / Facebook

"Одного разу я чув, що привезли двох військовополонених, кинули їх у підвал. Я не знаю, що вони там з ними робили, але вони там дуже сильно кричали. Увечері в годині о дев'ятій їх привезли і до чотирьох годин я не міг заснути від їх криків. Так кричали, що волосся дибки ставало. Потім чув, що їх дістали, притягли до входу в наш гараж. Чув, як розмовляли, куди їх дівати. Сказали, що в розхід. Я так зрозумів, що вони їх тягли, і чутно було, що падають тіла. Їх закинули в машину і відвезли кудись" (С-49).
"Хвилин 20 били. Мішок на голову одягли. Хлопці розповідали, що цей «ботанік» витягнув пластину з бронежилета і хотів нею відрубувати мені голову. Але я цього не пам'ятаю. Я прокинувся вже в бліндажі. Це тривало близько години, ствол в рот пхали, били прикладом, «ботанік» кричав: скальп буду знімати, але його не пустили, я так зрозумів, що він зовсім «безбашенний» був, вони його самі вже почали відтягувати" (С-56).
"До нас привезли молоду дівчинку, їй на вигляд було не більше 14-16 років. "Маніяку" не сподобалося, що вона вийшла без дозволу в коридор. І він сказав в покарання відправити її як подарунок бойовикам на передову для задоволення їх сексуальних потреб. Її кілька разів туди возили"(С-23).
"Знаю, що на передовій сильно знущалися з ***. У нього на грудях вирізали ножем слово "бендера" і зарізали. Він загинув. Він довго лежав, не в морзі, близько двох тижнів. І потім його обміняли як 200-го "Айдару" віддали" (С-49).

Обстріли на Донбасі, скріншот: ООС / Facebook
Обстріли на Донбасі, скріншот: ООС / Facebook

"Ось - шрами від молотка ... Це свердла - більше 20-ти разів тіло просвердлено свердлом. Це - теж шрам від молотка. Це все було розбито. Ось це - розбиті коліна молотком. Не знаю, як я ходжу. Свердлили груди ... Це все свердла, молоток, плоскогубці ... Знущалися, як могли. Це око було йому незручно виймати - не з руки. Тому його залишили, а ось цьому дісталося більше це око пошкодили. Воно тепер нічого не бачить. Це око виймали ложкою. Один з тих бойовиків, які при цьому були присутні, сказав: "залиш її"" (С-47).
"Мені поламали ребра, все тіло чорне. Били під час або між допитами. Руками, ногами, зброєю. Катували-підключали до електрики. Наручниками до металевого ліжка, на руки дроти і регулювали струм. В голову, статеві органи били металевим прутом. Били шомполом. Підвішували до стелі. Обливали холодною водою на морозі. Всі, хто сидів зі мною в Донецькому СБУ – 42 людини, тою чи іншою мірою були побиті і піддані насильству" (С-46).
"Побиття весь час. Коли прикладом, коли шнуром живлення комп'ютера, роздягали і били по спині, по ногах, розсікаючи шкіру. Удари руками, ногами, але це так, це дрібниці. На другий день, здається, використовували електрику, тільки не шокер, а оголені дроти. Це один раз було, я просто мало не помер і тому вони перестали ними бити. По-моєму, це просто два оголених дроти і вилка, підключена в розетку. Мені до живота торкалися цими проводами "(С-86).

«Я просила меня не бить, говорила, что беременна. Они сказали, что «очень хорошо, что укроповский ребёнок умрёт». Нас...

Geplaatst door Aleksandr Czech op Zaterdag 25 juli 2020

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, ПриватБанк відмовив дитині без батьківської опіки, українці не змовчали: "Дискримінація за соціальним походженням?"

Як повідомляв портал "Знай.uа", Мандзій розповіла, яким буде навчання у школах з вересня: "зелені уроки" та маски на перервах

Також Знай.uа" писав, в Україні зростуть зарплати бюджетників – скільки люди отримуватимуть уже з вересня