На протестних акціях проти фальсифікації виборів, міліцейського насильства і диктаторського режиму Олександра Лукашенка можна помітити доволі розповсюджений стяг - біло-червоно-білий прапор. Це неофіційний символ держави Білорусь, який лише деякий час мав офіційний статус. Наразі він став опозиційним символом, які використовують по всьому світу у знак солідарності з протестувальниками.

Про це розповідає видання Бабель.

Своєю історією біло-червоно-білий прапор сягає кінця ХІХ століття - їм почали користуватися білоруські націоналістичні гуртки. Існує гіпотеза, що автором цього стягу був архітектор та інженер Клавдій Дуж-Душевський, однак остаточної згоди щодо цього немає.. Деякі сучасні дослідники вважають, що під таким стягом воювали загони білоруського походження за часів Великого князівства литовського та Речі Посполитої.

Протести у Білорусі, фото: youtube
Протести у Білорусі, фото: youtube

Статусу державного символу біло-червоно-білий прапор набув у 1918 році після революційних подій, унаслідок яких була проголошена Білоруська народна республіка. Проіснувала вона лише декілька місяців і більшу частину цього часу була під німецькою окупацією, однак, й справді користувалася цим стягом.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Після розпаду СРСР у незалежній Білорусі біло-червоно-білий прапор знову став державним, але не закріпився надовго.. В 1995 році під час референдуму більшість білорусів висловилися за відновлення прапору Білоруської Радянської Соціалістичної Республіки, але без серпа і молота. Лукашенко вже був рік на посаді і вважав білоруський націоналізм загрозою. Відтоді біло-червоно-білий прапор став символом опозиції та протестів проти влади.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, У Білорусі готували замах на Тихановську? Навіщо суперниця Лукашенка втекла з країни.

Як повідомляв портал Знай.ua, Лідер "Антитіл" Тополя показав символ білоруської свободи – як раніше вже не буде.

Також Знай.ua писав, що Лукашенко звинуватив протестуючих білорусів у немислимому: "кримінальники та безробітні".