Успенський піст - один із найкоротших періодів утримання від їжі серед 4-х постів за рік. Дізнайтеся про правила харчування у цей період. Які продукти дозволяються мирянам? І що їсти не можна? Пропонуємо календар харчування під час Успенського посту 2020.

Період Успенського посту, інші назви

Закінчення літа знаменує 2 тижні тілесної й духовної підготовки до свята Діви Марії, яка усе своє земне життя дотримувалася суворої помірності у їжі. І за 3 дні до свого Успіння вона перестала вживати їжу зовсім. І стала пити тільки воду.

У п'ятницю, 14-го серпня, православні святкують Медовий Спас. Ця дата знаменує також початок Успенського посту, який, як і всі Спаси, має кілька назв. В Україні його називали у народі Спасівка, що пов'язано із порятунком мирян - їх духовним очищенням.

Ще існує така назву як Спожинка, пов'язана із початком збирання врожаю. Є й інші народні назви: Спажін піст, Воспожинки, Спасовчаний піст. Цей період утримання від їжі триває із п'ятниці, 14-го серпня, по четвер, 27-ме число.

Таким чином, утримуватися від вживання у свій раціон заборонених для посту продуктів харчування мирянам доведеться всього лише 14 днів. Присвячений цей період Успінню Пресвятої Богородиці, який припадає на наступний день після закінчення посту, - 28-е серпня.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Під час будь-якого утримання від їжі важлива не тільки відмова від деяких продуктів харчування й дотримання пісного меню, але також тілесна та духовна стриманість. Важливо не влаштовувати рясні застілля, галасливі гуляння. І намагатися якомога більше віддаватися духовному життю, читати молитви, каятися у гріхах.

Успенський піст 2020: харчування по днях, скрін - YouTube
Успенський піст 2020: харчування по днях, скрін - YouTube

Вважається, що ті віруючі, які дотримуються обмежень цього посту, наслідують Саму Богородицю. Давайте дізнаємося про обмеження й дозволи цього періоду утримання від їжі: коли їдять рибу? чи можна пити вино? Пропонуємо календар харчування Успенського поста 2020.

Правила харчування під час Успенського посту

Календар харчування кожного посту особливий. У кожного із них є спільні риси, але у той же час і свої особливості. У цьому році, втім, як і всі попередні й подальші, на Успенський піст припадають 2 церковних свята: Медовий і Яблучний Спас.

Адже дати їх святкування, як і посту, присвяченого Пресвятої Богородиці, незмінні. Перший і останній день Успенського посту - це завжди фіксовані дати у церковному календарі. На Перший Спас миряни приносять традиційно до храмів на освячення мед та випічку із маку, бо у цей день ще й свято Маккавея.

На Другий Спас освячують яблука та інші плоди. Яблучний Спас збігається зі святом Преображення Господнього. Це велика дата для віруючих, яка дозволяє вживання риби. У всі інші дні посту її їсти не можна.

Як правило, у період будь-якого посту із раціону віруючого виключається м'ясо, ковбаса та інші м'ясні вироби. Не можна їсти яйця, сметану, молоко, сир, рибу, а також морепродукти.

Тобто раціон повинен включати хліб, овочі, фрукти, пісні супи, каши. Однак факт підготовленості до утримання від звичної їжі повинен вирішуватися у залежності від індивідуальних особливостей людини окремо. Тут грає роль чинник стану здоров'я.

Успенський піст 2020: харчування по днях, фото - Рexels
Успенський піст 2020: харчування по днях, фото - Рexels

Календар харчування Успенського посту

Серпень місяць багатий на овочі та фрукти, насичені вітамінами. Тому зовсім не випадково ще одна народна назва, яке закріпилося за цим постом, - Лакомка. Адже зараз у достатку є кавуни, дині та інші смаколики.

Календар харчування у період серпневого 2-тижневого посту наступний:

14, 17, 21, 24, 26 - сироядіння.

15, 16, 22, 23 - гаряча їжа із рослинною олією.

18, 20, 25, 27 - гаряча їжа без рослинної олії.

19 - дозволяється риба й вино.

Не варто забувати, що піст - це аж ніяк ні дієта. У період утримання від їжі надзвичайно важливе духовна життя мирян. Дотримуючись цих особливостей, православні зможуть стати ближчими до вищих небесних сил.

Що можна й що не можна в Успенський піст

Справжній піст - це не тільки обмеження у їжі. Але й видалення від багатьох людських зол. У піст можна досягти й протилежної мети, навіть якщо поститися. Але при цьому бути злим, роздратованим тощо. Таким чином, у піст не можна:

  • Засуджувати й обговорювати інших.
  • Злитися, бути агресивним.
  • Відмовляти у милостині.
  • Вживати спиртне.
  • Гуляти, веселитися.
  • Обмовляти, брехати.
  • Вінчатися, влаштовувати весілля.
  • Нехтувати молитвами.
  • Красти.
  • Кричати, підвищувати голос.
  • Вживати нецензурні слова.

Можна й потрібно читати молитви, ходити по можливості до церкви на проповіді. Бути милосердним - пригощати, ділитися. Намагатися уникати духовних спокус. А також суперечок і конфліктів із рідними та близькими. Присвячуйте себе молитвам і посту!

Успенський піст 2020: харчування по днях, скрін - YouTube
Успенський піст 2020: харчування по днях, скрін - YouTube

Смачні пісні рецепти

Нехай ваш духовний світ стає багатшим! І ваші моральні устремління ростуть! Не вподібнюйтеся комусь. Намагайтеся бути самим собою. Боріться із пристрастями. І збільшуйте свої чесноти.

А для того, щоб ваше духовне життя було пов'язане із цінностями й вам було легше переносити обмеження у раціоні, пропонуємо смачні рецепти, що допоможуть задовольнити харчові потреби.

У період вживання невареної рослинної їжі дозволяються сирі фрукти й овочі. Можна також їсти курагу, чорнослив, родзинки, інжир та інші сухофрукти. Крім цього, - мед, горіхи, пророщене зерно, хліб, сухарі.

У ті дні, коли дозволяється гаряча їжа без олії, можна варити грибні та овочеві супи. Їсти каші, запікати овочі у духовці. І усі вище перераховані продукти також дозволяються.

Успенський піст 2020: харчування по днях, фото - Рexels
Успенський піст 2020: харчування по днях, фото - Рexels

По суботах та неділях можна додавати у їжу олію. Варіть вареники із капустою, картоплею, грибами. Готуйте овочі на грилі. Тушкуйте та запікайте їх. Пропонуємо добірку смачних пісних рецептів.

Медові пряники

0,5 кг борошна змішайте із 100 г цукрової пудри та 1 ст. лож. соди. Розігрійте на водяній бані 250 г меду. Додайте 60 г олії. Не доводьте до кипіння. Додайте 0,5 ч. лож. меленого імбиру, 0,5 ч. лож. меленої гвоздики, 1 ч. лож. меленої кориці.

Дайте суміші час охолонути. Добре вимісіть тісто. Покладіть його на всю ніч до холодильника. Вранці вимісіть товщиною близько 3-4 мм. Виріжте із тіста, використовуючи формочки, фігурки. Випікайте у духовці, розігрітій до 180°C хвилин 10-12.

Зверху посипте готове печиво кокосовою стружкою. У тісто печива можна також додавати подрібнені горіхи або родзинки. Пробуйте готувати медові пряники. Коли піст закінчиться, можна використовувати для них шоколадну помадку.

Успенський піст 2020: харчування по днях, фото - Рexels
Успенський піст 2020: харчування по днях, фото - Рexels

Салат «Монастирський»

Відваріть 5 ст. лож. рису. 1 цибулину, 1 моркву натріть на терку. Тушкуйте овочі з 400 г грибів. Охолодіть, додайте 350 г солодкої кукурудзи. Та 2 порізаних кубиками квашених або маринованих огірка. Змішайте все, заправте пісним майонезом або зовсім не заправляйте. Викладіть гарно на тарілку. Зверху прикрасьте грибочками.

Апельсиново-манний десерт

Влийте у каструлю 4 скл. води. Додайте 1 скл. рослинної олії, 600 г цукру та 1 пакетик ваніліну. Після закипання суміші налийте 3 скл. апельсинового соку. Додайте подрібнену цедру.

Перемішайте. Додайте 400 г манної крупи «дощиком». Потім - 100 г кокосової стружки. Готуйте на середньому вогні. Помішуйте, поки суміш не почне густіти. Вона повинна легко відділятися від стінок каструлі. Вам знадобиться буквально 3-4 хв. Дайте десерту охолонути. Зверху прикрасьте кокосовою стружкою.

Салат «Каприз»

Візьміть 0,5 скл. тушкованої або консервованої квасолі. 300 г запареного чорносливу поріжте шматочками. 1 пучок петрушки із кропом дрібно наріжте. Додайте 300 г корейської моркви. Заправте пісним майонезом. Перемішайте.

Пісні шоколадні ковбаски

Подрібніть 30 г горіхів. Розімніть виделкою 2 банана. Розламайте дрібно 4 хлібця. Додайте 15 г какао. Усе змішайте. Викладіть на харчову плівку. Сформуйте ковбаску. Поставте до морозилки на 1,5-2 год. Дістаньте, поріжте порційно. Пісні шоколадні ковбаски готові.

Рататуй овочевий

У 2 великих помідорах зробіть хрестоподібні надрізи. Обдайте окропом. Через 2-3 хвилини зніміть шкірку та поріжте м'якоть кубиками. 2 великих болгарських перці вимийте, обсушіть та запечіть у духовці до готовності. Охолодіть, очистіть від насіння і шкірки. Поріжте дрібно.

Успенський піст 2020: харчування по днях, фото - Рexels
Успенський піст 2020: харчування по днях, фото - Рexels

1 цибулину очистіть і дрібно поріжте. На розігріту із рослинною олією сковороду викладіть цибулю, обсмажте. Додайте помідори, протушкуйте хвилин 7-8. Додайте болгарський перець, посоліть, поперчіть, додайте 1 скл. води. Закип'ятіть, додайте суміш трав, перемішайте і тушкуйте ще хвилин 6. Соус готовий.

Підготуйте по 300 г помідорів, баклажанів, кабачків - помийте, висушіть. Поріжте кільцями товщиною близько 2 мм. Посоліть і залиште на 5-10 хв. Промийте холодною водою. Після цього повинна піти гіркота.

Подрібніть 2 зубчики часнику. У ємності змішайте 2 ст. лож. оливкової або рослинної олії, подрібнений часник, суміш італійських або французьких трав, чорний мелений перець, сіль.

У глибоку форму для запікання вилийте весь соус. Викладіть гарно усе кружальця овочів - можна по черзі. Так буде краще й ліпше за все. Овочі повинні залишитися зануреними у соус. Накрийте кришкою або фольгою. Випікайте у духовці, розігрітій до 200°С 1 годину. Смачного!

Наша здатність любити повинна знаходити своє вираження під час посту. Ми повинні любити дітей, батьків, ближніх. І не вимагати відповідної плати за це. Будьте у своїх діяннях благочестивими, безкорисливими. Знаходьте свій порятунок у молитвах, звернених до Божої Матері. Терпіння й зміцнення віри всім!

Фото

Успенський піст 2020: харчування по днях, скрін - YouTube
Успенський піст 2020: харчування по днях, скрін - YouTube

Успенський піст 2020: харчування по днях, фото - Рexels
Успенський піст 2020: харчування по днях, фото - Рexels

Успенський піст 2020: харчування по днях, скрін - YouTube
Успенський піст 2020: харчування по днях, скрін - YouTube

Успенський піст 2020: харчування по днях, скрін - YouTube
Успенський піст 2020: харчування по днях, скрін - YouTube

Успенський піст 2020: харчування по днях, фото - Рexels
Успенський піст 2020: харчування по днях, фото - Рexels

Успенський піст 2020: харчування по днях, скрін - YouTube
Успенський піст 2020: харчування по днях, скрін - YouTube

Відео