Успенський піст - один із найкоротших періодів утримання від їжі серед 4-х постів за рік. Дізнайтеся про правила харчування у цей період. Які продукти дозволяються мирянам? І що їсти не можна? Пропонуємо календар харчування під час Успенського посту 2020.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяПеріод Успенського посту, інші назви
Закінчення літа знаменує 2 тижні тілесної й духовної підготовки до свята Діви Марії, яка усе своє земне життя дотримувалася суворої помірності у їжі. І за 3 дні до свого Успіння вона перестала вживати їжу зовсім. І стала пити тільки воду.
У п'ятницю, 14-го серпня, православні святкують Медовий Спас. Ця дата знаменує також початок Успенського посту, який, як і всі Спаси, має кілька назв. В Україні його називали у народі Спасівка, що пов'язано із порятунком мирян - їх духовним очищенням.
Ще існує така назву як Спожинка, пов'язана із початком збирання врожаю. Є й інші народні назви: Спажін піст, Воспожинки, Спасовчаний піст. Цей період утримання від їжі триває із п'ятниці, 14-го серпня, по четвер, 27-ме число.
Таким чином, утримуватися від вживання у свій раціон заборонених для посту продуктів харчування мирянам доведеться всього лише 14 днів. Присвячений цей період Успінню Пресвятої Богородиці, який припадає на наступний день після закінчення посту, - 28-е серпня.
Під час будь-якого утримання від їжі важлива не тільки відмова від деяких продуктів харчування й дотримання пісного меню, але також тілесна та духовна стриманість. Важливо не влаштовувати рясні застілля, галасливі гуляння. І намагатися якомога більше віддаватися духовному життю, читати молитви, каятися у гріхах.
Вважається, що ті віруючі, які дотримуються обмежень цього посту, наслідують Саму Богородицю. Давайте дізнаємося про обмеження й дозволи цього періоду утримання від їжі: коли їдять рибу? чи можна пити вино? Пропонуємо календар харчування Успенського поста 2020.
Правила харчування під час Успенського посту
Календар харчування кожного посту особливий. У кожного із них є спільні риси, але у той же час і свої особливості. У цьому році, втім, як і всі попередні й подальші, на Успенський піст припадають 2 церковних свята: Медовий і Яблучний Спас.
Адже дати їх святкування, як і посту, присвяченого Пресвятої Богородиці, незмінні. Перший і останній день Успенського посту - це завжди фіксовані дати у церковному календарі. На Перший Спас миряни приносять традиційно до храмів на освячення мед та випічку із маку, бо у цей день ще й свято Маккавея.
На Другий Спас освячують яблука та інші плоди. Яблучний Спас збігається зі святом Преображення Господнього. Це велика дата для віруючих, яка дозволяє вживання риби. У всі інші дні посту її їсти не можна.
Як правило, у період будь-якого посту із раціону віруючого виключається м'ясо, ковбаса та інші м'ясні вироби. Не можна їсти яйця, сметану, молоко, сир, рибу, а також морепродукти.
Тобто раціон повинен включати хліб, овочі, фрукти, пісні супи, каши. Однак факт підготовленості до утримання від звичної їжі повинен вирішуватися у залежності від індивідуальних особливостей людини окремо. Тут грає роль чинник стану здоров'я.
Календар харчування Успенського посту
Серпень місяць багатий на овочі та фрукти, насичені вітамінами. Тому зовсім не випадково ще одна народна назва, яке закріпилося за цим постом, - Лакомка. Адже зараз у достатку є кавуни, дині та інші смаколики.
Календар харчування у період серпневого 2-тижневого посту наступний:
14, 17, 21, 24, 26 - сироядіння.
15, 16, 22, 23 - гаряча їжа із рослинною олією.
18, 20, 25, 27 - гаряча їжа без рослинної олії.
19 - дозволяється риба й вино.
Не варто забувати, що піст - це аж ніяк ні дієта. У період утримання від їжі надзвичайно важливе духовна життя мирян. Дотримуючись цих особливостей, православні зможуть стати ближчими до вищих небесних сил.
Що можна й що не можна в Успенський піст
Справжній піст - це не тільки обмеження у їжі. Але й видалення від багатьох людських зол. У піст можна досягти й протилежної мети, навіть якщо поститися. Але при цьому бути злим, роздратованим тощо. Таким чином, у піст не можна:
- Засуджувати й обговорювати інших.
- Злитися, бути агресивним.
- Відмовляти у милостині.
- Вживати спиртне.
- Гуляти, веселитися.
- Обмовляти, брехати.
- Вінчатися, влаштовувати весілля.
- Нехтувати молитвами.
- Красти.
- Кричати, підвищувати голос.
- Вживати нецензурні слова.
Можна й потрібно читати молитви, ходити по можливості до церкви на проповіді. Бути милосердним - пригощати, ділитися. Намагатися уникати духовних спокус. А також суперечок і конфліктів із рідними та близькими. Присвячуйте себе молитвам і посту!
Смачні пісні рецепти
Нехай ваш духовний світ стає багатшим! І ваші моральні устремління ростуть! Не вподібнюйтеся комусь. Намагайтеся бути самим собою. Боріться із пристрастями. І збільшуйте свої чесноти.
А для того, щоб ваше духовне життя було пов'язане із цінностями й вам було легше переносити обмеження у раціоні, пропонуємо смачні рецепти, що допоможуть задовольнити харчові потреби.
У період вживання невареної рослинної їжі дозволяються сирі фрукти й овочі. Можна також їсти курагу, чорнослив, родзинки, інжир та інші сухофрукти. Крім цього, - мед, горіхи, пророщене зерно, хліб, сухарі.
У ті дні, коли дозволяється гаряча їжа без олії, можна варити грибні та овочеві супи. Їсти каші, запікати овочі у духовці. І усі вище перераховані продукти також дозволяються.
По суботах та неділях можна додавати у їжу олію. Варіть вареники із капустою, картоплею, грибами. Готуйте овочі на грилі. Тушкуйте та запікайте їх. Пропонуємо добірку смачних пісних рецептів.
Медові пряники
0,5 кг борошна змішайте із 100 г цукрової пудри та 1 ст. лож. соди. Розігрійте на водяній бані 250 г меду. Додайте 60 г олії. Не доводьте до кипіння. Додайте 0,5 ч. лож. меленого імбиру, 0,5 ч. лож. меленої гвоздики, 1 ч. лож. меленої кориці.
Дайте суміші час охолонути. Добре вимісіть тісто. Покладіть його на всю ніч до холодильника. Вранці вимісіть товщиною близько 3-4 мм. Виріжте із тіста, використовуючи формочки, фігурки. Випікайте у духовці, розігрітій до 180°C хвилин 10-12.
Зверху посипте готове печиво кокосовою стружкою. У тісто печива можна також додавати подрібнені горіхи або родзинки. Пробуйте готувати медові пряники. Коли піст закінчиться, можна використовувати для них шоколадну помадку.
Салат «Монастирський»
Відваріть 5 ст. лож. рису. 1 цибулину, 1 моркву натріть на терку. Тушкуйте овочі з 400 г грибів. Охолодіть, додайте 350 г солодкої кукурудзи. Та 2 порізаних кубиками квашених або маринованих огірка. Змішайте все, заправте пісним майонезом або зовсім не заправляйте. Викладіть гарно на тарілку. Зверху прикрасьте грибочками.
Апельсиново-манний десерт
Влийте у каструлю 4 скл. води. Додайте 1 скл. рослинної олії, 600 г цукру та 1 пакетик ваніліну. Після закипання суміші налийте 3 скл. апельсинового соку. Додайте подрібнену цедру.
Перемішайте. Додайте 400 г манної крупи «дощиком». Потім - 100 г кокосової стружки. Готуйте на середньому вогні. Помішуйте, поки суміш не почне густіти. Вона повинна легко відділятися від стінок каструлі. Вам знадобиться буквально 3-4 хв. Дайте десерту охолонути. Зверху прикрасьте кокосовою стружкою.
Салат «Каприз»
Візьміть 0,5 скл. тушкованої або консервованої квасолі. 300 г запареного чорносливу поріжте шматочками. 1 пучок петрушки із кропом дрібно наріжте. Додайте 300 г корейської моркви. Заправте пісним майонезом. Перемішайте.
Пісні шоколадні ковбаски
Подрібніть 30 г горіхів. Розімніть виделкою 2 банана. Розламайте дрібно 4 хлібця. Додайте 15 г какао. Усе змішайте. Викладіть на харчову плівку. Сформуйте ковбаску. Поставте до морозилки на 1,5-2 год. Дістаньте, поріжте порційно. Пісні шоколадні ковбаски готові.
Рататуй овочевий
У 2 великих помідорах зробіть хрестоподібні надрізи. Обдайте окропом. Через 2-3 хвилини зніміть шкірку та поріжте м'якоть кубиками. 2 великих болгарських перці вимийте, обсушіть та запечіть у духовці до готовності. Охолодіть, очистіть від насіння і шкірки. Поріжте дрібно.
1 цибулину очистіть і дрібно поріжте. На розігріту із рослинною олією сковороду викладіть цибулю, обсмажте. Додайте помідори, протушкуйте хвилин 7-8. Додайте болгарський перець, посоліть, поперчіть, додайте 1 скл. води. Закип'ятіть, додайте суміш трав, перемішайте і тушкуйте ще хвилин 6. Соус готовий.
Підготуйте по 300 г помідорів, баклажанів, кабачків - помийте, висушіть. Поріжте кільцями товщиною близько 2 мм. Посоліть і залиште на 5-10 хв. Промийте холодною водою. Після цього повинна піти гіркота.
Подрібніть 2 зубчики часнику. У ємності змішайте 2 ст. лож. оливкової або рослинної олії, подрібнений часник, суміш італійських або французьких трав, чорний мелений перець, сіль.
У глибоку форму для запікання вилийте весь соус. Викладіть гарно усе кружальця овочів - можна по черзі. Так буде краще й ліпше за все. Овочі повинні залишитися зануреними у соус. Накрийте кришкою або фольгою. Випікайте у духовці, розігрітій до 200°С 1 годину. Смачного!
Наша здатність любити повинна знаходити своє вираження під час посту. Ми повинні любити дітей, батьків, ближніх. І не вимагати відповідної плати за це. Будьте у своїх діяннях благочестивими, безкорисливими. Знаходьте свій порятунок у молитвах, звернених до Божої Матері. Терпіння й зміцнення віри всім!
Фото