Молодий білоруський блогер Степан Путило потрапив під приціл тоталітарної машини Лукашенка - 22-річного юнака оголошено в розшук, його хочуть засадити за решітку на 15 років через те, що говорив правду.

Читайте Знай в Google News!

МВС Білорусі порушило кримінальну справу проти засновника опозиційних телеграм-каналів NEXTA і NEXTA Live Степана Путила, відомого також як Степан Свєтлов, та оголосило юнака в розшук.

Telegram-канал NEXTA опублікував копію документу про оголошення Путила в розшук. Згідно з цим документом, Путила звинувачують в організації масових заворушень, підготовці до них інших людей або фінансуванні таких заворушень. Йому інкримінують частини 1 і 3 статті 293 КК Білорусі, санкції якої передбачає покарання до 15 років позбавлення волі.

Степан Путило, фото: Facebook
Степан Путило, фото: Facebook

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

оголошення Путила в розшук, скрін документу
оголошення Путила в розшук, скрін документу

Зазначимо, що Телеграм-канал NEXTA Live став рупором протестів в Білорусі. В умовах тотальної цензури в медіасфері країни телеграм-канал за лічені дні зібрав більше 1 млн підписників. NEXTA Live з моменту початку акцій практично став координаційним штабом протестів: в режимі онлайн автори телеграм-каналу повідомляли про переміщення силовиків і публікували заклики протестуючих про допомогу в тих чи інших гарячих точках.

Проект NEXTA було заснованов 2015 році як ютуб-канал. Степан Путило закликав через нього бойкотувати президентські вибори, розміщуючи на каналі опозиційні пісні і ролики, що розповідають про корупцію та інші злочини влади. Тоді блогером зацікавилися силовики - вони приходили навіть в школу, де навчався засновник каналу, щоб вивчити інформацію про хлопця.

Блогер брав участь в опозиційних акціях - наприклад, в "Марші розсерджених білорусів" в 2017 році.

Степан Путило, фото з вільних джерел
Степан Путило, фото з вільних джерел

Пізніше, в 2018 році, на блогера збиралися завести кримінальну справу, йому інкримінували образу президента через те, що в одному з роликів він назвав Лукашенка "Лукашерлоком". Заяву написала на нього невідома "стурбована громадянка". Однак, через кілька місяців справу припинили.

На той час Путіло вже переїхав до Польщі, де і перебуває на даний момент.

Telegram-канал існує з 2018 року. Через те, що канал став чи не єдиним в країні вільним засобом поширення інформації, він швидко набрав популярність. Тепер NEXTA Live - найбільший російськомовний телеграм-канал, на який підписалося понад 1,9 млн осіб.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Тіхановська, яка втекла з лап Лукашенка, звернулася до білоруських мерів з терміновим проханням

Як повідомляв портал Знай.ua, силовики в Білорусі солідаруються з протестувальниками

Також Знай.ua писав, Лукашенко отримав ультиматум від президентів країн НАТО