Православний календар сповнений різних свят, кожен з яких має особливе значення і відображає ту чи іншу важливу подію в історії церкви. Одним з таких днів, звичайно ж, вважається і свято Преображення Господнього.

У цьому матеріалі ми розповімо про те, що таке Преображення Господнє, що означає це свято, коли воно відзначається і чому так важливе для кожної православної людини.

Дата свята: коли відзначають Преображення

Преображення: джерело: YouTube
Преображення: джерело: YouTube

Свято Преображення Господнього не прив'язане до мінливого місячного календаря, як інші важливі православні свята, як Великдень. Так, Преображення Господнє відзначається 19 серпня.

Історія свята Преображення Господнє і його сенс

Преображення: джерело: YouTube
Преображення: джерело: YouTube

Популярні новини зараз
Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" "Йо**на ти в рот": п'яні ТЦК-кашники силоміць "упакували" волонтера і з кулаками накинулися на жінок Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами
Показати ще

Преображення Господнє - одне з дванадцяти найважливіших православних свят. Згідно з церковною традицією, в цей день святкується Преображення Христа і його з'єднання в якості Божества і людини.

Таким чином Син Божий вирішив допомогти власним учням в мирському житті, оскільки він знав, наскільки складний шлях їх чекає і подарував їм надію на те, що на небесах їх чекає вічне життя.

Традиції свята: що потрібно робити

Преображення: джерело: YouTube
Преображення: джерело: YouTube

У народі свято Преображення пов'язують зі святом врожаю. Подвійний сенс свято має з часів язичницької Русі. Саме з цієї причини його і називають Другим Спасом. У цей день прийнято святити дари літа, які встигають до кінця серпня.

По всій Україні віруючі несуть до храмів фрукти, овочі, гриби, меди і ягоди і звичайно ж яблука. Саме тому, що в нашій країні яблука встигають до Преображення, яке відзначається 19 серпня, його і називають Яблучним Спасом.

Майже кожен, хто вірує в цей день освячує яблука, але особливо, - батьки, у яких померли діти. Вважається, що освячена в церкві яблуко обов'язково спробує померла дитина на небесах. Важливо хрестити дари природи не тільки батькам пішов дітей, а й іншим людям, які мають небіжчиків в сім'ї. Вважається, що принести освячену їжу на могилу є вірним способом порадувати небіжчиків на тому світі.

Не варто забувати про милостиню, яку, як і на будь-який інший православне свято варто обов'язково роздавати всім, хто потребує. Допомогу можна надати, як і роздавши їжу на вулиці, так і подавши милостиню грішми.

У цей день священнослужителі одягаються в білий колір, що символізує чистоту і непорочність Христа, який пройшов Преображення і зумів поєднати в собі риси людини і Сина Божого.

Вважалося, що до Преображення не можна їсти свіжі яблука, що могло спричинити за собою біду. Але в день свята яблука можна подавати на стіл і готувати на власний смак.

Прикмети на Преображення Господнє давали привід народу дати прогноз погоди на прийдешню зиму. Вважалося, що якщо погода в цей день хороша, то буде тепла зима, якщо ж люди відчували проходу, то готувалися до холодної зими.

На це свято також можна гадати і здійснювати інші містичні обряди. Саме на яблуках незаміжні дівчата дізнавалися, коли їх чекає сужений. Якщо перше освячене яблуко нового врожаю було смачним, то їх чекало заміжжя вже в цьому році і чекав люблячий наречений. Якщо яблуко було несмачним, то дівчину чекало невдале заміжжя і злий супутник життя.