Успіння Пресвятої Богородиці — останнє православне свято в літургійному році з числа дванадцяти великих свят Православної Церкви, також відзначається в старокатолицьких церквах.

Це священне свято, православні відзначають 28 серпня (за григоріанським календарем), а старокатолики 15 серпня (за юліанським календарем). У цей день згадують про кончину Богоматері. Віддання (останній день) свята відзначається віруючими 5 вересня.

Історія свята Успіння Пресвятої Богородиці

У зв'язку з тим, що, за повір'ями, Богородиця тілом і душею піднеслася на небеса, Православна церква називає її відхід з цього світу не смерттю, а сном. Слово «успіння» означає сон.

Але богослови Західної церкви досі мають розбіжності з приводу того, чи померла Марія і була взята на небеса після своєї смерті і воскресіння, або ж вона перейшла до вічної слави, не вмираючи.

Православна Церква відзначає три події: передсмертний сон Богородиці, її воскресіння і подальше піднесення.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Успіння Пресвятої Богородиці 2020
Успіння Пресвятої Богородиці 2020, скріншот: YouTube

За словами Лазаря (Пухало), єпископа Православної церкви в Америці з титулом «архієпископ Оттавської, православний християнин не вважається «померлим», але «сплячим», тому що згідно з вченням церкви смерть — це тільки мить і сон, після якого кожна людина прокидається вже в раю.

Свято Успіння Пресвятої Богородиці було засновано в V столітті нашої ери, однак спочатку відзначалося в різні дати. У західній частині Римської імперії на початку VII століття смерть Богоматері святкувалася 18 січня, а її піднесення на небо — 14 серпня. На Сході в результаті постанови візантійського імператора Маврикія в VI столітті дата свята була призначена на 15 серпня.

Маврикій встановив свято на всій території Візантійської імперії, і наказав збудувати церкву над Могилою Богоматері в Єрусалимі в долині Йосафата.

Дата, встановлена ​​імператором, була прийнята Західної церквою на рубежі VIII і IX століть. У XIV столітті це свято увійшло до групи дванадцяти священних православних свят.

Смерть Богородиці описав святий Діонісій Ареопагіт, єпископ Сардинський Мелон і святий Епіфаній Саламинський. Успіння Богородиці згадується в великих апокрифічних оповіданнях «Слово Іоанна Богослова для Успіння Богородиці» і «Слово Іоанна, архієпископа Фессалонікійського». Опис успіння Богородиці також є в проповідях Патріарха Єрусалимського, блаженного Ієроніма, блаженного Августина та єпископа Турського Григорія.

Історія свята згідно з Новим Заповітом

Святе Письмо не згадує про життя Богородиці після Вознесіння. Відомо тільки, що вона була довірена опіки апостола Іоанна Богослова (Іоанна 19,26-27).

Після вознесіння Ісуса Христа і послання Святого Духа на апостолів вони вирушили в різні частини світу, щоб проповідувати Євангеліє. Богоматір також подорожувала з ними по містах і проповідувала про вознесіння Господнє. Але коли апостол Іоанн став єпископом Ефеським, то Марія якийсь час жила в його будинку.

В останні дні її життя архангел Гавриїл двічі приходив до Марії. У перший раз він повідомив їй про швидку смерть. Під час другої зустрічі Богородиця отримала від архангела гілку фінікового дерева із розпорядження нести її перед труною під час похорону. Інформація про смерть була хорошою новиною для Діви Марії, адже вона скоро побачить свого сина Ісуса.

Повернувшись з Оливної гори, Марія почала готуватися покинути цей світ. Вона розповіла апостолу Іоанну про свою зустріч з архангелом Гавриїлом і показала йому гілку, яку він їй дав. Марія звеліла прикрасити свою кімнату і ліжко, і запалити свічки. Далі, за повідомленням апостола Іоанна, єпископ Єрусалимський Яків сповістив жителів міста про смерть Богородиці. Перед цим вона попросила поховати її поруч з батьками. В останні хвилини свого життя Богородиця також хотіла бачити учнів Христа.

У момент смерті ложе, на якому відпочивала Богородиця, було оточене світлом, а також ангелами і святими. Саме тоді з'явився Христос, який запитав Богородицю про її душу. Побачивши Ісуса, Марія сказала: «Моя душа прославляє Господа. Мій дух зрадів в Бозі, моєму Спасителі. Тому що Він «побачив свою смиренну служницю» (Лк. 1: 46-48). Потім Марія встала з ліжка, вклонилася Ісусу і віддала йому свою душу.

Богородиця була перенесена в родову гробницю біля підніжжя Оливної гори. Через три дні на місце поховання з'явився покійний апостол Фома. Його бажанням було побачити Богородицю в останній раз. Учні Ісуса відкрили гробницю, але тіла померлої більше не було в ній. Коли засмучений апостол Фома покинув гробницю Божої Матері, вона втішила його, пославши з небес пояс від його одягу. Після цього стало ясно, що матір Христа відроджена і вознесена на небеса.

Успенський піст

Святу Успіння Пресвятої Богородиці передує двотижневий строгий піст, названий Успенським. Даного посту дотримуються протягом двох тижнів, з 14 по 27 серпня за новим стилем.

У ці дні постити не так важко, як у Великий піст. Однак Успенського посту складніше триматися, ніж Петрова і Різдвяного.

З 14 по 27 числа останнього місяця літа не можна їсти м'ясо, молочні продукти і яйця, але можна вживати рибу. Раціон головним чином повинен складатися з молодої картоплі, грибів, овочів і фруктів.

Крім харчових обмежень, віруючі повинні утримуватися від плотських утіх, скандалів і брехні. Причому духовні обмеження вважаються значно важливішими.

Свято Успіння Пресвятої Богородиці: обряди та звичаї

Традиційно напередодні свята проводиться всенічне бдіння. Воно поєднує в собі вечірній і ранковий богослужіння, які проходять більш урочисто, ніж в звичайні дні.

Після закінчення молитов хор співає пісні, під час яких священик благословляє хліб та інші дари природи.

Ще один додатковий обряд під час всеношного бдіння, як перед святом Успіння Пресвятої Богородиці, так і перед іншими великими святами, — це помазання маслом. Віруючі цілують Євангеліє та ікону, потім підходять до священика, який пензлем, змоченим в освячену олію, здійснює жест хрестного знамення їм на лобі.

Успіння Пресвятої Богородиці 2020
Успіння Пресвятої Богородиці 2020: Facebook

Успіння Пресвятої Богородиці 2020
Успіння Пресвятої Богородиці 2020, скріншот: YouTube

Після всеношного бдіння відбувається літія (одне з православних богослужінь, що проходять в притворі храму), під час якої священик благословляє пшеницю, вино, масло і хліб, який потім роздається присутнім.

Одним з найважливіших обрядів є процесія, в якій віруючі тричі обходять церкву під гучні звуки дзвону. Потім слідує обряд освячення Євангелієм і окроплення водою учасників служби.

Традиційним є також прикрашання храмів квітами.

Успіння Пресвятої Богородиці 2020
Успіння Пресвятої Богородиці 2020: Facebook

Успіння Пресвятої Богородиці 2020
Успіння Пресвятої Богородиці 2020: Facebook

Важливим елементом святкування під час основних літургій є освячення букетів злаків поточного року, трав і квітів, які віруючі приносять в храм. Під час рукоположення священик вимовляє молитву, яка захистить власників рослин і забезпечить рясний урожай наступного року. За народною традицією освячені насіння потрібно використовувати тільки для першого посіву в наступному році. Квіткові букети кладуть під голови померлих членів сім'ї.

Через три дні після свята Успіння проводиться чин Поховання Богородиці. Це робиться перед іконою із зображенням Марії.

Успіння Пресвятої Богородиці 2020
Успіння Пресвятої Богородиці 2020: Facebook

Діва Марія є прикладом найвищого послуху, до якого повинні прагнути всі віруючі.

Свято урочисто відзначається в Гефсиманії, на місці поховання Марії. Тут побудований храм, в якому зберігається плащаниця Богородиці.

Ікона Успіння Богородиці

В Україні особливим місцем святкування є столиця Київ, де знаходиться знаменита на весь світ Києво-Печерська лавра. У цьому монастирі знаходиться найцінніша і рідкісна святиня — ікона Успіння Пресвятої Богородиці.

Успіння Пресвятої Богородиці 2020
Успіння Пресвятої Богородиці 2020: Facebook

За переказами, сама Пресвята Богородиця у Влахернському храмі вручила ікону чотирьом будівельникам Успенського собору Києво-Печерської лаври, які у 1073 році принесли ікону преподобним Антонію та Феодосію Печерським. Але, на жаль, в XX столітті оригінал цієї найдавнішої ікони зник після вибуху Успенського Собору в листопаді 1941 року. Однак точна копія стародавньої ікони зараз знаходиться в храмі над царськими вратами. На фото видно, що вона оформлена подібно оригіналу.

Успіння Пресвятої Богородиці 2020
Успіння Пресвятої Богородиці 2020, скріншот: YouTube

Виготовлення копій ікони для мирян займаються народні майстри. Ціна на копію починається приблизно від 200 грн. При виготовленні майстри зазвичай використовують щит з натурального дерева.

Молитва цій іконі має величезне значення, особливо в піст перед святом Успіння. За повір'ям в ці дні Матір Божа допомагає всім щирим віруючим, що просять допомоги і моляться про спасіння своєї душі.

28 серпня можна просити Богородицю про пізнання радості материнства. Ефективні також молитви про зцілення хворих. Матері в цей день моляться, щоб захистити своїх дітей від негараздів і лихого ока. Крім заступництва, православні просять Богородицю зміцнити їхню віру і позбавити від страху смерті. Дівчата моляться, щоб Богоматір дарувала їм хорошого і надійного чоловіка.

Народні прикмети на Успіння Пресвятої Богородиці

28 серпня прийнято прощатися з літом, адже відтепер сонце не буде таким активним.

Рекомендується піти до церкви і принести в жертву свіжоспечений хліб, який в такому випадку отримає цілющі властивості, а також кращий смак.

Сонячна погода 28 серпня свідчить про те, що восени будуть часті дощі, а погода буде вологою.

Прийнято залишати в полі останній сніп, який забезпечить хороший урожай на наступний рік. Крім того, варто принести в храм на освячення насіння.

Якщо вдасться побачити в свято яскраву веселку — це знак того, що вся осінь буде сухою і теплою.

На Успіння Пресвятої Діви Марії існує прикмета для дівчат. Вважається, що якщо дівчина не отримає пропозиції руки і серця до цього свята, вона залишиться незаміжньою до наступного року.

Туман 28 серпня — знак того, що спека збережеться в найближчі два тижні, і можна буде розраховувати на хороший урожай грибів.

Завершувати свято прийнято багатим столом. Вечером на стіл ставлять мед і коржі з борошна нового врожаю. Крім того, господині маринують різні овочі.

Чого не можна робити в день Успіння Пресвятої Богородиці

У свято Успіння Пресвятої Богородиці з релігійних або забобонним причин заборонено:

  • Носити на відпочинок тісне і незручне взуття, тому що можуть з'явитися натоптиші. А будь-які мозолі на Успіння Богородиці — сигнал про наближення лиха.
  • Використовувати ножі, ножиці та інші предмети для різання і проколювання. Вважається, що будь-які порізи зашкодять тілу Богоматері. Стрижка теж не рекомендована.
  • Їсти червоні страви (борщ, червоні овочі і фрукти).
  • Ходити босоніж. Вкрита росою земля в цей день символізує земні сльози Діви Маріі. Намочивши ноги, можна серйозно захворіти.
  • Строго заборонені сімейні суперечки, лайка і критика.

Від роботи відмовлятися не рекомендується. Навпаки, якщо хтось попросить про фізичну допомоги, ви повинні обов'язково погодитися.