Страшна історія сталася навесні 1941 року. 9 юнаків опинилися у в'язниці НКВС і їх допитували протягом 2 місяців, а потім без рішення суду, "у зв'язку з військовою ситуацією", за наказом Наркома СРСР просто розстріляли. Всім хлопцям було від 18 до 25 років.

Читайте Знай в Google News!

10 квітня 1941 року посеред ночі в будинки шести сімей з міста Бучач і сіл Нагірянка і зелений, що на Тернопільщині, увірвалися оперативники НКДБ Кириченко, Величко і Бурлаченко. Провівши обшуки і конфіскувавши речові «докази», вони забрали з собою Федора отамана, Степана Баранюка, Мирослава Кіндибалюка, Михайла Луціва, Онуфрія Федущака і Мирослава Ясиновського.

Наступного дня затримали Йосипа Огиду і 30 Квітня чекісти прийшли за Захаром Савкою та Іваном Моциком.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Їх звинувачували у підготовці контрреволюційного повстання через причетність до ОУН. З хлопців вибивали свідчення протягом 2 місяців.

Чи були насправді всі ці молоді люди запеклими повстанцями? Двоюрідний онук одного із затриманих Остап Єднак сумнівається.

" це були школярі старших класів. Вони фактично були дітьми. Так, це була свідома молодь, але це були перш за все ще діти. Моїй родині невідомо, чи дійсно ці хлопці були радикальними учасниками підпілля, ідейними борцями за незалежність, – говорить він. - Думаю, що в справі все було написано "під копірку", незалежно від того, що хлопці робили і розповідали".

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, археологи знайшли Стародавній храм, на пошуки якого пішло майже 80 років.

Як повідомляв Знай. ua, перший автограф у світі продали за 175 тисяч, чекав свого зоряного часу 5000 років.

Також Знай. ua писав, що українські школярі-археологи відкопали амулет двохтисячолітньої давності.