У п'ятницю, 28 серпня, на Житомирщині було знайдено унікальний скарб часів Київської Русі. Це знахідка національного значення, яку для історії і науки вже охрестили "Городницьким скарбом".

Читайте Знай в Google News!

Про скарб срібняків Володимира Святого і Святополка Ярополковича, який знайдено у Городниці Житомирської області, написав український історик Олександр Алфьоров на своїй Facebook-сторінці.

За його словами, всього було знайдено 32 монети. Історик зазначив, що це перші монети Руси-України.

"Це скарб національного значення! Понад 100 років історики не знали подібних знахідок! На срібних монетах, що датуються 1000-1019 рр. зображено Київського князя, а на зворотній стороні княжий знак – тризуб у Володимира та двозуб у Святополка", - заявив Алфьоров.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

стародавні монети, фото з Facebook
стародавні монети, фото з Facebook

До речі, ці монети знайдено випадково і "за абсолютно побутових обставин".

"Ця знахідка сторіччя має згідно з законом бути переданою державі. Триває передача. Слідкуйте, я викладатиму нові подробиці та фотографії. Так само прошу поширювати це повідомлення. Нам необхідно убезпечити цю передачу, бо вона є прецедентом за всі роки незалежності. Водночас, монети не мають загубитись "на калідорах", а бути передані до музею", - вважає історик.

ЗНАЙДЕНО СКАРБ НАЦІОНАЛЬНОГО ЗНАЧЕННЯ. Сенсаційна знахідка! Зараз в Городниці (Житомирська обл.) розпочалась передача...

Geplaatst door Oleksandr Alfyorov op Vrijdag 28 augustus 2020

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, перша "залізна леді" України - як княгиня Ольга помстилася за чоловіка, зміцнила державу і прийшла до Бога.

Як повідомляв портал Знай.uа, у Китаї знайшли дивний 1400-річний склеп із загадковими символами.

Також портал Знай.uа писав, що на Мамай-горі зробили найвизначніше відкриття 2020 року.