В Україні введено поняття "страховий стаж". Для багатьох пенсіонерів ці два слова нічого не означають. Адвокат Юлія Кулик пояснила, що треба знати кожному українцю.

Читайте Знай в Google News!
Страховий стаж – період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

пенсіонерка, фото з вільних джерел
пенсіонерка, фото з вільних джерел

Трудовий стаж, що отриманий до 01.01 2004 року
прирівнюється до страхового стажу. З 01.01.2004 року для розрахунку пенсії важливим є саме період сплати страхових внесків.
Страховий стаж обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до 01.01.2004 року – на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством.
До стажу роботи, що дає право на пенсію, зараховується час навчання:
у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах;
училищах;
на курсах з підготовки кадрів;
підвищення кваліфікації та перекваліфікації;
в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі.
Страховий стаж, набутий до 01.01.2004 року, підтверджується трудовою книжкою та документами, визначеними постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637.
За відсутності в документах таких відомостей для підтвердження часу навчання приймаються довідки про тривалість навчання в навчальному закладі у відповідні роки за умови, що в документах є дані про закінчення повного навчального періоду або окремих його етапів.
Час навчання в навчальних закладах після 01.01.2004 року (якщо особа не працювала) до страхового стажу НЕ ЗАРАХОВУЄТЬСЯ, оскільки студенти не підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню.
ПРАВО НА ДОБРОВІЛЬНУ УЧАСТЬ у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування - для осіб, які досягли 16-річного віку, у тому числі особи, які навчаються у вищих навчальних закладах за денною формою навчання, а також в аспірантурі та докторантурі.
Для цього слід укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.
У такому разі період навчання у вищих навчальних закладах за денною формою навчання, а також в аспірантурі та докторантурі БУДЕ зараховано особі до страхового стажу при виході на пенсію.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, нова мінімалка, закони для бізнесу і "червона зона" в школах - що ще принесе 1 вересня українцям.

Як повідомляв Знай.uа, українців змушують повернути субсидії: хто не отримає знижку і у кого віднімуть останнє.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Знай.uа писав, мінімалку підвищать, але грошей не додасться: як заповітні 5 000 гривень зроблять українців ще біднішими.