Серед методів стимуляції пологів поширеним є тиск на дно матки. Хоча цей спосіб широко використовується, доказів його ефективності нема, у той час як надмірний тиск може становити ризики.

Про це розповіла акушер-гінеколог і блогерка Ольга Білоконь на своїй сторінці в соціальній мережі Instagram.

Так, нещодавно до лікарки прийшла пацієнтка після пологів, і в неї були величезні синці на животі, спричинені спробами тиску на дно матки. Саме тому вона відчула необхідність детальніше описати ситуацію з посиланнями на актуальні наукові дані.

Медична експертка зазначила, що ручний тиск на дно матки для полегшення пологів у другому періоді пологів не рекомендується. В наказах України, РФ та країн пострадянського простору будь-які прийоми "видавлювання" дитини (у т.ч. прийом Крістеллера) не рекомендуються також. В деяких країнах за «видавлювання» лікаря можуть позбавити ліцензії, в інших - ручний тиск на дно матки просто офіційно не рекомендовано.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

З розвитком медицини і акушерсько-гінекологічної допомоги такі прийоми в розвинених країнах практично пішли в історію бо

При дистресі плоду і інших ситуаціях можна застосувати КР, використовувати акушерські щипці або вакуум-екстракцію плода.

Тиск на дно матки взагалі не ефективно і не впливає на результат пологів.

"Йдеться про м'які контрольоване натиснення, а не про тиск на живіт вагітної жінки всім відділенням. Коли з'являються гематоми на животі, як це сталося з моєю пацієнткою.

Це взагалі не відноситься до медицини і навіть не обговорюється! Це неприпустимо і може мати серйозні наслідки!", — попередила лікарка.

Кокранівський огляд (2017 рік) не знайшов ніяких переваг для матері і плоду від контрольованого натискання на дно матки (вручну або за допомогою надувного ременя), заявивши, що доказів ефективності і найголовніше - безпеки - недостатньо.


Нагадаємо, раніше Під Києвом Китайський вірус закрив перед породіллями двері пологового будинку: "Лікарі на самоізоляції".

Як повідомляв портал Знай.ua, Зеленський обіцяє українкам безкоштовні пологи, але не все так просто.

Також Знай.ua писав, що В Ужгороді майбутні матусі вимагають повернути партнерські пологи: "Пустіть чоловіка!"