Про це під час візиту на Хмельницьку АЕС заявив президент України Володимир Зеленський.

«Що стосується відновлюваної енергетики, ви знаєте, який був раніше закон, зараз, правда, ми переголосували закон в Верховній Раді - знизили об’єми сонця і вітру», - сказав президент 9 серпня.

Також він додав, що зниження тарифів відбулося завдяки знаходженню компромісу між урядом та державою.

«В цілому у відновлюваній енергетиці на 15% згідно того меморандуму, який підписано було з ринком відновлюваної енергетики і керівництвом нашої держави, я маю на увазі і Кабміну», - підкреслив Зеленський.

Нагадаємо, 1 серпня набрав чинності Закон № 810-ІХ, який підтримав президент Володимир Зеленський. Завдання Закону реалізувати ключові положення Меморандуму про взаєморозуміння між Кабінетом міністрів України та інвесторами у ВДЕ. Документ передбачає, зокрема, зниження «зелених» тарифів, обмеження обсягів введення в експлуатацію нових потужностей ВДЕ, запровадження повної відповідальності за небаланси для виробників «чистої» електроенергії з 2022 року (50% у 2021 році) тощо. Ці норми дозволять економити державі 7 мільярдів гривень щорічно.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Також закон передбачає забезпечення 100% виплат за вироблену зелену електроенергію, починаючи з серпня поточного року. Окрім того, закон визначає строки та обсяги погашення накопиченої заборгованості перед виробниками ВДЕ – в четвертому кварталі цього року держава має погасити 40% заборгованості (близько 9 млрд грн), а решту 60% у 2021 році.

В кінці серпня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд планує в четвертому кварталі 2020 року виплатити 40% накопичених перед "зеленої" генерацією боргів.

Разом з тим, голова правління ПрАТ НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький вваає, що державне підприємство «Гарантований покупець» має покращити свою торгову стратегію з продажу струму на ринку електроенергії, що дозволить зменшити заборгованість за зелену енергетику.