У липні цього року група народних депутатів внесла законопроект №3796 про відповідальне поводження з домашніми та дикими тваринами, які утримуються в неволі.

Читайте Знай в Google News!

Дані про тварин нардепи пропонують вносити до Єдиного держреєстру, пише "УП. Життя". Це схоже на отримання паспорта або ідентифікаційного коду людиною. Тварину потрібно реєструвати до досягнення нею тримісячного віку.

цуценята, фото Pxhere
цуценята, фото Pxhere

Після реєстрації буде легко встановити власника тварини і подивитися всю інформацію про вихованця (дані про щеплення від сказу або проведення стерилізації). Для реєстрації тварину потрібно спочатку ідентифікувати.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Спочатку ветеринар проводить огляд тварини, чіпує або проводить іншу процедуру. Це може зробити будь-який державний або приватний ветеринарний лікар, який має доступ до авторизованої бази даних, до якої він внесе повну і достовірну інформацію про породу та особливості здоров'я вихованця. Середня вартість жетона становить 35 грн, а чіпа – 70 грн.

"Законопроектом ми уточнюємо та прибираємо недоліки чинного законодавства у сфері реєстрації та ідентифікації тварин. Одним з таких напрямків у законопроекті є зобов'язання Кабміну прийняти чіткий перелік диких тварин у неволі та домашніх, які підлягатимуть обов'язковій ідентифікації та реєстрації", - повідомила нардеп від "Слуги народу" Юлія Овчинникова.

кішка, фото pxhere
кішка, фото pxhere

Вона уточнила, що це стосуватиметься кішок і собак, "а ховрахів, папуг, тарганів і золотих рибок реєструвати не потрібно".

При цьому податки на домашніх тварин законопроектом не передбачені. Штрафів за незареєстрованих домашніх улюбленців також поки що не буде. У власників буде 3 роки на те, щоб їх зареєструвати.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, на власників тварин чекають чималі штрафи, якщо ті не прибирають після них: скільки доведеться заплатити.

Як повідомляв портал Знай.uа, нардепи хочуть змусити українців платити за домашніх собак і кішок.

Також портал Знай.uа писав, як правильно вигулювати домашніх тварин у період карантину.