Православний календар багатий на свята і особливі дні, які необхідно шанувати кожній православній людині.

Однак є особливі свята, які мають настільки велике значення, що відображають цілі віхи в історії християнства і мають неймовірне значення в житті кожного віруючого.

Одним з таких свят звичайно ж є свято Воздвиження Хреста Господнього. У цій статті ми розповімо про дату, історію та особливості цього свята.

Дата святкування: якого числа відзначається

Воздвиження Хреста: джерело: YouTube
Воздвиження Хреста: джерело: YouTube

Свято Воздвиження Хреста Господнього має постійну дату. Ось уже протягом кількох десятиліть воно святкується 27 вересня.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Відзначимо, що повна назва свята звучить дещо інакше - Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього.

Цей день - один з найважливіших в сучасному православному календарі. Воздвиження є частиною двунадесятих свят - списку особливих православних дат.

Історія і значення свята

Воздвиження Хреста: джерело: YouTube
Воздвиження Хреста: джерело: YouTube

Воздвиження Хреста символізує символ віри кожного християнина і покликане нагадати нам всю важливість тих жертв, які були принесені першими віруючими за те, щоб мати право вільно носити хрест і сповідувати вчення Христа.

Свято відноситься до біблійної легенди. Так, римські легіонери, які стратили Христа на хресті, спробували приховати ганебний артефакт і не дати віруючим новий символ віри. Спеціально для цього вони засипали землею гору Голгофу і Гріб Господень, на яких вони побудували язичницький храм.

Протягом сотень років місце страти Христа було приховано від віруючих, але після того, як імператор Костянтин Великий прийняв християнство, його мати - Свята імператриця Олена, знайшла Гроб Господній і місце розп'яття Христа.

На честь цієї події і було прийняте цее свято, яке є особливим днем ​​для кожного християнина.

Традиції і народні звичаї свята

Воздвиження Хреста: джерело: YouTube
Воздвиження Хреста: джерело: YouTube

За довгі роки свято Воздвиження Хреста отримало неймовірне значення і обросло багатьма ритуалами, традиціями і прикметами.

Так, в цей день важливо влаштувати Хресний хід. Вважається, що він не тільки продемонструє любов до Бога і повагу до Хреста і першим християнам, але і допоможе очистити від скверни і нечистої сили вулиці міст і сіл.

Крім того, вважалося, що Хресний хід повинен буде допомогти з майбутнім урожаєм, дозволить вимолити гарну погоду на зиму і вберегти село або місто від стихійних лих та інших нещасть.

Звичайно ж, в цей день важливо відвідати церкву і взяти участь у божественній літургії. Відзначимо, що цей ритуал є незмінним для всіх двунадесятих свят.

В цей день в церкві прийнято купувати три свічки і хрестити кути в будинку, читаючи Отче наш, що має очистити від негативу будинку і квартири.

Бажано дотримуватися строгого одноденного поста. Християнам не радять їсти в цей день молочні, продукти, рибу, м'ясо і яйця. Також не бажано вживати вершкове масло.

Було прийнято дарувати рідним і близьким хрести, які згідно з переказами мали особливу силу і захищали від зла кожного члена сім'ї.

Крім того, також як і на будь-яке інше важливе церковне свято, на Воздвиження потрібно займатися благодійністю і допомагати нужденним.