Генпрокуратура України відкрила кримінальне провадження проти п'ятого президента Петра Порошенка і нинішнього міністра фінансів Сергія Марченка у зв'язку з можливою змовою при наданні держгарантій для отримання кредиту заводом «Кузня на Рибальському».

Як повідомляє видання «Страна», у 2017 році президент Порошенко у змові з чиновниками з Міністерства фінансів організував отримання кредиту в державному "Укрексімбанку" для заводу "Кузня на Рибальському" на суму в 528,98 млн гривень. Генпрокуратура відкрила кримінальну справу за ч.4 ст. 190 – «шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою» і ч. 2 ст. 364 – «зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки».

При цьому в 2020 році міністерство фінансів, яке очолює колишній соратник колишнього президента Марченко, виплатило за даним кредитом суму в розмірі 101,77 млн гривень, так як завод відмовився його погашати. Хоча завод в останні роки стабільно звітував про збільшення прибутку.

Як повідомлялося раніше, такий крок Сергія Марченка викликав шквал критики депутатів монобільшості фракції " Слуга народу». Діяльністю міністра фінансів, призначеного в березні 2020 року, не задоволені давно і не тільки в парламенті. Керівництво фракції "Слуга народу" не раз заявляло про претензії до Марченка щодо роботи податкової та митних служб. Глава фракції Давид Арахамія не виключив кадрових перестановок в економічному блоці уряду.

Голова виконавчого комітету Національної ради реформ Саакашвілі звинуватив міністра фінансів у поверненні старих схем Януковича. На його думку, при потуранні Марченка на митниці поновилися корупційні схеми і кадри Януковича. Як стверджує колишній президент Грузії, Марченко шантажує Кабмін своєю можливою відставкою у разі, якщо на посаду голови Держмитниці не буде призначений необхідний кандидат від «митної мафії». Це, за словами Саакашвілі, призведе, як до «геноциду чесного бізнесу, так і повного підриву довіри до чинної влади і президента Зеленського особисто».

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру
Показати ще