14 жовтня в Україні відзначається Покрова Пресвятої Богородиці. За легендою в цей день Діва Марія з'явилася Андрію Юродивому, який жив в Константинополі (версії, коли він жив, розходяться). Під час служби в храмі Андрій побачив Богородицю над людьми. Вона зняла зі своєї голови біле покривало і розпростерла його над народом на знак свого заступництва.

Цього дня українці щороку відзначають ще два свята: День українського козацтва, а з 2015 року – ще й День захисника України.

Прикмети, традиції та звичаї На Покрову Пресвятої Богородиці

Ворожіння на Покров Пресвятої Богородиці
Ворожіння на Покров Пресвятої Богородиці: Facebook

Покрова Пресвятої Богородиці-велике церковне свято. У цей день дівчата просять Богородицю, щоб здійснилася їхня мрія про заміжжя. Причому, за повір'ями, у дівчини, яка прийде в храм раніше всіх і поставить свічку, швидше вийде вийти заміж.

З давніх – давен вважалося, що Покрова-це межа між весною і зимою. А до холодів треба було готуватися заздалегідь і грунтовно. Насамперед наші предки завершували всі роботи в полі. Також господині намагалися до середини жовтня закінчити з заготовками овочів і фруктів на зиму.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

З цього дня всю худобу переводили на зимовий режим, тобто виводили раз на пасовище, годували "пожинальником" (останній стислий сніп) і заводили в сараї. Після цього худобу поїли водою через решето. Завдяки таким процедурам, на думку наших предків, тварини не будуть хворіти.

Ворожіння на Покров Пресвятої Богородиці
Ворожіння на Покров Пресвятої Богородиці: Facebook

Стіни своїх будинків господарі заздалегідь утеплювали, щоб не замерзати в зимовий сезон. Робили це якраз перед Покровом. Але для початку проводилася прибирання як в будинку, так і у дворі. Потім будинок починали Конопатити, тобто просто забивати всі щілини. В обов'язковому порядку лагодили дах і паркан. Але не всі могли дозволити собі утеплити будинок, наприклад, вдови, самотні люди похилого віку і немічні. Саме тому люди намагалися впоратися швидше, щоб допомогти всім, хто потребує. Вважалося, що за це воздасться з надлишком.

Саме на Покрову перший раз розпалювали піч. У вогонь потрібно було кинути хоча б одну гілку плодового дерева. Таким чином в будинок залучати достаток і багатий урожай.

У цей день традиційно пекли багато млинців. Але на стіл їх подавали тільки після того, як господиня з тарілкою млинців обійде всі кімнати в будинку і помолитися Діві Марії. Просили про щастя, спокій в будинку і інших благах.

Окремо готували короваї, булочки та іншу випічку для того, щоб роздавати її сусідам. При цьому люди повторювали:

"Бог дав мені, а я вам даю - на щастя, на згоду на здоров'я".

Залишок виробів сушили і зберігали для великого посту. Столи намагалися накривати багатшими на випадок, якщо нагрянуть Свати.

У народі вважається, що якщо на покрив випаде сніг, він буде володіти особливою силою. Якщо вмитися цим снігом, примножиться Краса, відступлять перші ознаки старіння, і вдасться надовго зберегти молодість.

Ворожіння, обряди і ритуали на Покров Богородиці

Ворожіння на Покров Пресвятої Богородиці
Ворожіння на Покров Пресвятої Богородиці: Facebook

Дівчата намагаються проводити обряди і гадати на весілля саме в середину жовтня, 14 жовтня. Крім того, свято Покрови важливо проживати весело. Є повір'я, що якщо Покров весело проведеш, дружка милого знайдеш. Наші предки також вірили, щоб у молодят життя було щасливим і багатим, вони повинні в цей день переночувати на 21 Снопі.

Змови на нареченого

Незадовго до настання головного осіннього християнського свята починалися вечорниці-дівчата довгими вечорами пряли і вишивали. Прийнято було також гадати на женихів. А хлопці приходили погостювати до незаміжніх дівчат, щоб доглянути собі майбутню дружину.

Змови на нареченого були особливо популярний. У цю чарівну ніч молода дівчина просила Діву Марію показати їй судженого, і після, ні з ким не спілкуючись, йшла спати. Якщо вона побачить уві сні нареченого-чекати незабаром їй весілля. В іншому випадку доведеться чекати ще рік.

Ворожіння проводилися в сараї. Для цього заздалегідь потрібно було спекти житній хліб, розім'яти його і віднести в комору разом з відрізом лляної тканини. Відріз залишали в сараї, проговоривши при цьому:

"Суджений-ряджений, покажися!"

Вранці хліб і тканину дівчата забирали. Щоб сподобався хлопець закохався, потрібно було йому непомітно дати з'їсти шматок хліба, а в кишеню заховати нитку від того самого відрізу тканини.

Свої традиції були і у неодружених хлопців: вони шукали собі наречених більш рішучими методами. Так, у неодружених хлопців був звичай не відмовляти на Покрову нікому зі сватів. Адже весілля, яке відбудеться в цей важливий для всіх християн день, знаменує довгий щасливий шлюб.

Ворожіння на Покров Пресвятої Богородиці
Ворожіння на Покров Пресвятої Богородиці: Facebook

Ворожіння на Покров Пресвятої Богородиці
Ворожіння на Покров Пресвятої Богородиці: Facebook

Обряд заміжжя

Всі незаміжні дівчата На Покрову брали в руки однакової довжини відрізки ниток і в один і той же час підпалювали їх. Чия нитка згорить швидше, та перша і вийде заміж. Якщо ж вогник згас, не дійшовши і до середини відрізка, значить, чекати весілля ще довго.

Ворожіння на Покров Пресвятої Богородиці
Ворожіння на Покров Пресвятої Богородиці: Facebook

Ще одне ворожіння допомагало визначити, якою буде майбутнє життя молодят: у велику чашу складали мали таємний сенс предмети, і дівчата по черзі діставали один з них, причому з закритими очима.

Так, кожен предмет пророкує ту чи іншу долю:

  • якщо попадеться перстень зі срібла-заміжжя не за горами;
  • якщо прикраса золота-чекає її щасливе сімейне життя з достатком;
  • мішечок з золою символізувати важку долю;
  • мішечок з цукром означає легке і безтурботне життя;
  • цибулина-сльози і туга;
  • чарка-сміх і веселощі.