Про це заявив колишній заступник Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції Борислав Береза.

"Останнім часом мене все більше турбує ризик розвалу антикорупційної системи. А передумови для цього є. З одного боку, Зеленський зі "слугами" намагаються взяти під контроль САП і НАБУ. А з іншого боку у мене з'явилося відчуття, що в тріумвіраті НАБУ – САП – ВАКС почалася війна всіх проти всіх. І справа " Роттердам»" став тим самим лакмусом, який це проявив», - написав Береза на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

В последнее время меня все больше тревожит риск развала антикоррупционной системы. А предпосылки для этого есть. С...

Geplaatst door Borislav Bereza op Dinsdag 6 oktober 2020

За його словами, все почалося зі спроб НАБУ перекласти відповідальність за відсутність результатів у розслідуванні справи «Роттердам+» на прокурорів САП, які закрили справу через недостатні докази.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

"Була обрана лінія атаки. Атаки на САП. Детективи НАБУ фактично звинуватили САП у тому, що прокурори умисно справу «злили». Загалом все передбачувано, але не дуже розумно», - зазначив Береза.

Надалі звинувачення посипалися на адресу Вищого антикорупційного суду( ВАКС), який підтвердив законність рішення прокурорів закрити справу.

"Те, що почалося далі, інакше як істерикою назвати складно. І ось це мене вже напружило. Медійно опікуючий НАБУ і Ситника глава ЦПК Віталій Шабунін написав пост, в якому обізвав прокурора САП "дешевим«, а суддю ВАКС» паршивою вівцею«, яка приймає» потворні «рішення і»продає справедливість". Але у мене є питання, а це САП заважав зробити експертизу за весь цей час??? Хто дав право виправдовувати промахи НАБУ наїздами на прокурорів САП і на суддю?",- пише Береза.

Колишній заступник голови комітету додав, що всі взаємні звинувачення в середовищі антикорупційних органах тільки дискредитують систему на всіх її рівнях і ні до чого хорошого це в підсумку не призведе.

«У таких муках народжена система протидії корупції тріщить по швах і дискредитується на всіх рівнях. Я спочатку з великим скепсисом ставився до створення ВАКС, але мені не подобається те, що сьогодні цю структуру атакують через те, що треба робити гарне обличчя при поганій грі НАБУ. І зовсім не подобається те, що детективи НАБУ і співробітники ЦПК критикують прокурорів і суддів, а прокурор САП у відповідь жорстко критикує якість роботи слідчих. Ця міжусобиця зовні виглядає як повний розвал антикорупційної системи", - підсумував Береза.