У Євросоюзі визначили три критерії для закриття внутрішніх кордонів через пандемію коронавірусу.

У вівторок, 13 жовтня, Рада ЄС затвердила рекомендації про скоординований підхід до обмеження вільного пересування через кордони у зв'язку з коронавірусом. Ці рекомендації передбачають розподіл регіонів на зелену, помаранчеву, червону та сіру зони відповідно до епідеміологічної ситуації. Про це повідомила пресслужба Ради Євросоюзу.

Таким чином у ЄС намагаються уникнути порушень функціонування Шенгену та зробити перетин кордону більш зрозумілим для громадян.

Згідно із документом, держави, які є членами ЄС, щотижня повинні надавати Європейському центру профілактики та контролю захворювань (ECDC) дані за наступними трьома критеріями:

- кількість нових зареєстрованих випадків на 100 тисяч населення за останні 14 днів;

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

- кількість тестів на 100 тисяч населення, проведених за останній тиждень;

- відсоток позитивних тестів, проведених за останній тиждень.

На основі цих даних ECDC щотижнево публікуватиме карту країн-членів ЄС з розбивкою по регіонах, щоб допомогти їм приймати рішення щодо обмежень. Регіони будуть поділені на 4 зони:

- зелену, якщо показник нових випадків за 14 днів нижчий від 25, а відсоток позитивних результатів тестів нижчий за 4%;

- помаранчеву, якщо показник нових випадків за 14 днів нижчий від 50, але відсоток позитивних результатів тестів складає 4% або вище, або, якщо показник нових випадків за 14 днів становить від 25 до 150, а відсоток позитивних результатів тестів нижчий за 4%;

- червону, якщо показник нових випадків за 14 днів становить 50 або вище, а рівень позитивності тестування складає 4% або вище, або якщо показник нових випадків за 14 днів перевищує 150.

- сіру, якщо інформації недостатньо або показник тестування нижчий за 300.

Держави-члени не повинні обмежувати вільне пересування осіб, які подорожують в зелені зони або з них.

При розгляді питання про застосування обмежень країнам слід враховувати відмінності в епідеміологічній ситуації між помаранчевими і червоними зонами і діяти пропорційно. Також їм слід враховувати епідеміологічну ситуацію на своїй території.

Держави ЄС в принципі не повинні відмовляти у в'їзді особам, які подорожують з інших держав-членів. Ті країни Євросоюзу, які вважають за необхідне ввести обмеження, можуть зажадати від осіб, що виїжджають з не зелених зон, вирушити на карантин, здати тест по приїзді або перед поїздкою.

Держави-члени ЄС, які мають намір застосувати обмеження, повинні спочатку проінформувати іншу державу-члена, якої торкнуться обмеження, а також інші країни ЄС і Єврокомісію. За можливості інформація повинна бути надана за 48 годин до початку дії обмежень.

Держави-члени також повинні надавати громадськості чітку, повну і своєчасну інформацію про будь-які обмеження та вимоги. Ця інформація повинна бути опублікована за 24 години до набуття чинності заходів.

Рекомендація Ради ЄС не є юридично зобов'язуючим документом.