Про це написала народний депутат України, член комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Вікторія Гриб на своїй сторінці в Facebook.

«Дивно спостерігати, як державний регулятор, який існує за гроші платників податків, пхає власних громадян за межу бідності. Намагання в чергове підвищити ціни на транспортування електроенергії для малого та середнього бізнесу – саме той випадок», - написала Гриб.

За її словами, за підвищення тарифів на передачу електроенергії заплатить не бізнес, а звичайні українці, які купуватимуть вироблені ним товари і надані послуги.

«Платити за це у будь-якому випадку будемо ми з вами, з власних кишень. У пекарнях подорожчає хліб, підскочать ціни на проїзд у громадському електротранспорті – словом, нас чекає чергова хвиля інфляції, знецінення гривні та падіння доходів», - прогнозує Гриб.

Депутат наголосила, що нині можна обійтись без підняття тарифів на електроенергію, якщо буде ухвалено законопроект про погашення боргів перед виробниками «зеленої» електроенергії через випуск ОВДП.

Популярні новини зараз
Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

«Законопроект, який дозволить розрахуватися з боргами перед «зеленою» енергетикою, не перекладаючи тягар відповідальності на плечі малого та середнього бізнесу, вже внесено у парламент. Випуск ОВГЗ це нормальна світова практика, і вона покаже світу, що Україна – надійний партнер, який виконує свої зобов’язання», - підкреслила Гриб.

Раніше депутат Людмила Буймістер повідомила, що проблему заборгованості на енергоринку буде вирішено без підняття тарифів на електроенергію. Зокрема через прийняття законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо підтримки виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії» (№4151), яким пропонується випустити ОВДП на 19,6 мільярдів для погашення в четвертому кварталі 2020 року боргу перед виробниками "зеленої" енергетики.

Економіст Борис Кушнірук вважає, що погашення боргів перед інвесторами у проекти «зеленої» енергетики через випуск ОВДП дозволить державі виконати свої зобов’язання та відновити довіру інвесторів до України.

Нагадаємо, 1 серпня набув чинності Закон № 810-IX, ухвалений з метою реалізації ключових положень Меморандуму про взаєморозуміння між урядом і інвесторами в ВДЕ. Законом передбачається, зокрема, зниження "зелених" тарифів, обмеження обсягів введення в експлуатацію нових потужностей ВДЕ, введення повної відповідальності за небаланси для виробників «чистої» електроенергії з 2022 року (50% у 2021 році) тощо. Також закон передбачає забезпечення 100% виплат за вироблену зелену електроенергію, починаючи з серпня поточного року. Крім того, закон визначає терміни і обсяги погашення накопиченої заборгованості перед виробниками ВДЕ - в четвертому кварталі цього року держава має погасити 40% заборгованості (близько 9 млрд грн), а решта 60% в 2021 році.