Для кожної сім'ї смерть є трагедією і похованням необхідно займатися навіть в такий час, а це коштує чималих грошей. Тому був підготовлений матеріал з інформацією про те, куди слід звертатися після смерті близької людини і скільки треба витратити на весь комплекс похоронних послуг. А також про те, як неофіційно заробляють на похоронах. Про це передаває видання "Громадське".

Читайте Знай в Google News!

Спочатку слід отримати довідку про смерть у фельдшера або лікаря. Якщо померла особа перебувала на обліку у сімейного лікаря, то процедура відбувається швидко — протягом 1-2 днів. Після чого звертатися вже слід в ЗАГС для оформлення свідоцтва про смерть, що необхідно для оформлення комплексу ритуальних послуг. Ціна встановлена на рівні до 5 гривень для всіх регіонів.

Далі слід вибрати ритуальне агенство, яке може запропонувати Повний сервіс організації похорону — від доставки тіла до моргу і до виготовлення труни. Ціна транспортування, необхідної для доставки тіла в морг, залежить від регіону і пакету послуг. У Києві можна віддати близько двох тисяч гривень, у регіонах — від 600 до 1200 гривень.

У морзі встановлені свої тарифи на обслуговування і вони становлять 100-300 гривень на добу, залежно від населеного пункту. Однак, за неофіційною інформацією, можуть попросити в кілька разів дорожче. Місце на кладовищі взагалі має бути безкоштовним, проте неофіційно агенства в регіонах беруть за нього від двох до п'яти тисяч гривень, а копання могили може обійтися ще в 2 тисячі.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Похорон, скріншот: Youtube
Похорон, скріншот: Youtube

Однак, на "елітних" кладовищах, як наприклад, Байкове — ціна починається від двох тисяч доларів. Звичайна труна коштує близько півтори тисячі, в середньому потрібно буде віддати 3-4 т. грн. Підготувати тіло до поховання, залежно від набору послуг, коштуватиме в районі 600-1200 Гривень, у столиці десь на 200-300 гривень вище.

За транспорт знову потрібно буде заплатити тисячі гривень. Відспівування може обійтися в тисячу гривень, а також можна встановити дерев'яний хрест і тимчасову табличку ціною в 300-400 і 200 гривень відповідно. А ось пам'ятник є однією з найдорожчих частин процесу, адже за найдешевший варіант можна віддати 4 тисячі, тому за якісний монумент віддають в межах 5-7 тисяч.

Надгробна плита може бути зроблена з бетону або граніту, вартістю 8 і 2 тисяч гривень, відповідно. У підсумку, якщо підрахувати всі разом, за весь процес середня ціна складе: в регіонах — від 13 до 17 тисяч гривень, у столиці-від 17 до 20 тисяч.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, головні новини за 23 жовтня: всі більше міст "червоніє", протикоподібний штаб завис, а голий Ляшко пішов у наступ.

Як повідомляв "Знай.ua", в Дніпрі мати-одиначка виховує 8 малюків, одній не впоратися: "I одягнути, і взути..."

Знай.ua писав, На Прикарпатті 8-річний хлопчик помер від коронавірусу - як живе сім'я дитини, жорсткі кадри.