В Україні дорожчають багато з затребуваних товарів і послуг. Це видно з даних Держслужби статистики і підтверджено економістами.

Що вже подорожчало

Найбільше з початку року подорожчали яблука: у розпал сезону вони стоять на 37% більше (на 6 грн / кг), ніж минулої зими. На 33%, або на 9 грн / кг, подорожчала з початку року гречана крупа.На 14% подорожчали жарознижувальні, на 4% - антибіотики, на 4,5% - цукор, на 1,6% - хліб і ковбаса. Через регулярне підвищення акцизів на 15% більше коштують сигарети.

Разом в третьому кварталі в порівнянні з початком року подешевшали 6 позицій, подорожчали 12 позицій з 20, на 2 позиції ціни збереглися: це свинина і горілка. Але якщо ціни на свинину то знижувалися, то росли, то горілка встановила рекорд стабільності - її вартість незмінна 9 місяців.

У грошах з початку року наша кошик подорожчав на 198 грн.

Чого чекати до кінця року

Експерти прогнозують до кінця року прискорення зростання цін майже на всі позиції, перш за все на хліб і борошно.

Олег Пендзин каже, що хліб і борошно подорожчають в четвертому кварталі на 10-12%, оскільки зерно коштує більше на 20%, ніж рік тому.

"На 4-6% зросте в ціні соняшникова олія, позаяк менше урожай соняшнику, припиниться зниження цін на курятину, на неї відновлюється попит, подорожчають яйця", - аналізує Олег Пендзин в інтерв'ю segodnya.

Олексій Дорошенко підкреслив, що об'єктивним є лише подорожчання хліба і борошна, оскільки зерно тепер коштує дорожче.

Нові ціни змусять українців перейти з хліба на воду
Нові ціни змусять українців перейти з хліба на воду

Але ціни на інші товари і послуги підстьобне почався активний ріст курсу долара. Перш за все це відіб'ється на ліках, в тому числі на українських, оскільки в них є імпортні компоненти.

З цієї причини продовжить дорожчати і паливо.

"Але зростання цін на товари повсякденного попиту, перш за все на продукти, стримає низька купівельна спроможність населення, тому він виявиться нижче, ніж міг би - в середньому 1,5% за квартал", - упевнений Олексій Дорошенко.

Популярні новини зараз
Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, найближчим часом в Україні помітно подорожчає хліб

Як повідомляв портал Знай.ua, в Україні різко змінилася ціна на м'ясо

Також Знай.ua писав, за які продукти ви переплачуєте щодня у супермаркеті