В Італії апеляційний суд виправдав українського нацгвардійця Віталія Марківа, котрого звинувачували у нібито причетності до загибелі італійського фоторепортера.

Читайте Знай в Google News!

Третього листопада в апеляційному суді присяжних Мілана відбулося вирішальне засідання щодо розгляду оскарження вироку 31-річному українському військовому Віталію Марківу. За його результатами суд повністю виправдав нацгвардійця, знявши з нього всі обвинувачення. Найближчим часом Віталій Марків вирушить додому, в Україну.

Про це повідомила обмудсмен Людмила Денисова в Telegram.

"Під час дебатів прозвучали репліки адвоката держави Україна у цивільному позові Ніколо Бертоліні Клерічі. Він пояснив, що вирок робить "злочинцями проти людства" все українське військо. Для такого позову немає підстав, адже Італія не має юридичного права судити державу Україну за воєнні злочини, оскільки справа не має ознак злочину проти людства і він не вчинений на території Італії", — повідомила уповановажена Ради з прав людини Людмила Денісова після завершення другої частини засідання.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень
Показати ще

Далі слово було надано Віталію Марківу. Під час виступу він наголосив, що ані українська армія, ані національна гвардія ніколи не стріляли в цивільних. Він заявив, що не винен у скоєнні цього злочину та сподівається на справедливість.

Після виступу суддя та присяжні рушили до нарадчої кімнати. За результатами наради суд повністю виправдав нацгвардійця.

Пізніше Людмила Денисова в Facebook написала:
" Вже завтра Віталій буде на Батьківщині."

Радісну новину повідомив у себе в Facebook і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

"Марківа звільнили! Щойно апеляційний суд прийняв рішення!", - повідомив Аваков.

Про те, що італійський суд повністю виправдав Віталія Марківа написав також на своїй сторінці у Facebook і Антон Геращенко. Він зазначив, що Віталій Марків відтепер вільний і повертається в Україну

Зазначимо, що судові слухання в справі Марківа тривали три роки. Старшого сержанта командира відділення батальйону ім. Кульчицького Національної гвардії України Віталія Марківа затримали 30 червня 2017 року в Італії за підозрою у причетності до загибелі фоторепортера Андреа Роккеллі. У липні 2019 року суд першої інстанції засудив його до 24 років позбавлення волі.

Апеляційний процес у справі Марківа розпочався 29 вересня 2020. Розгляду оскарження вироку очікували минулої весни, але через пандемію його відклали на осінь. Засідання суду в другій інстанції проходили в апеляційному суді присяжних Мілана.

За звільнення Марківа боролося Міністерство внутрішніх справ України та Уповноважена з прав людини Верховної Ради Людмила Денісова

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, адвокати нацгвардійця Марківа зібрали докази його безневинності.

Як повідомляв портал Знай.ua, суд Італії виніс суворе рішення у справі нацгвардійця Марківа

Також Знай.ua писав, дружина нацгвардійця Марківа розповіла про долю чоловіка