У Новій Зеландії міністром закордонних справ вперше стала жінка. Вона є представником маорі - корінного народу острівної держави.

Читайте Знай в Google News!

Вперше в історії Нової Зеландії главою Міністерства закордонних справ країни стала жінка, яка до того ж є представницею корінного населення. Наная Махута стала першою жінкою-маорі на цій посаді. Про це повідомляє місцеве видання Radio New Zealand.

У Махути незвичайна зовнішність: вона носить на підборідді велике татуювання, що має сакральне значення. Політик досить відома на батьківщині, але призначення її міністром закордонних справ стало великою несподіванкою, зазначають в місцевих ЗМІ.

Наная Махута , фото: CNN
Наная Махута , фото: CNN

Нанаї Махуті 50 років. Вона є представницею племені маорі, корінного народу Нової Зеландії, який жив на цих землях до прибуття європейців. Сьогодні ж, за підсумками перепису населення 2013 року, маорі становлять близько 15% населення країни.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Наная Махута є племінницею покійної королеви маорі Ті Атаірангікааху і близькою родичкою нинішнього короля племені Тухейтіі Паки.

Махута займала різні посади в органах місцевого самоврядування маорі. Також вона понад 20 років пропрацювала в парламенті країни, в тому числі займала пост міністра з розвитку маорі. Махутов активно висловлювалася про необхідність більше приділяти уваги правам жінок і виступала за розширення жіночого представництва в парламенті. Вона зізнавалася, що хотіла бути прикладом для інших жінок змішаного походження, показавши їм, що немає нічого неможливого.

У 2018 році Махуту включили в список 100 найбільш впливових жінок за версією BBC.

Наная Махутов носить на підборідді традиційне жіноче татуювання племені маорі, яка називається моко Кауаї (moko kauae). Вона стала першою жінкою в парламенті країни з таким татуюванням.

Наная Махута , фото: ВВС
Наная Махута , фото: ВВС

Малюнок moko kauae індивідуальний, в ньому може бути закодована біографія людини, її приналежність до одного з племен і положення в суспільстві. Процес нанесення цього традиційного татуювання не змінювався протягом століть.

За деякими даними, на спині у Махути є ще одне тату із зображенням островів Кука, - архіпелагу, на якому проживає велика частина маорі.

Ло слова, новий парламент Нової Зеландії, схоже, буде одним з найрізноманітніших у світі. Про це, зокрема,пише CNN.

Так, майже половину місць в парламенті острівної держави займуть жінки. Для порівняння, в середньому по світу жінки займають приблизно 25% місць в парламенті. Крім того, близько 10% нового парламенту Нової Зеландії займуть представники ЛГБТ спільноти. Новий віце-прем'єр країни Грант Робертсон також є геєм.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, жінка вперше зайняла пост мера Рима

Як повідомляв портал Знай.ua, вперше за 70 років на жінку чекає смертна кара

Також Знай.ua писав, вперше в історії ЗСУ жінка-військовослужбовець пройшла підготовку та здобула водолазну кваліфікацію