Національне агентство протидії корупції (НАЗК) через рішення Конституційного Суду щодо антикорупційного законодавства позбулося можливості продовжити перевірку фактів корупції в діях голови НКРЕКП Валерія Тарасюка.

Про це йдеться у відповіді НАЗК на запит народного депутата Михайла Волинця, копію якої він оприлюднив у Facebook.

"Рішенням КСУ від 27 жовтня 2020 року визнано неконституційним пункт закону, яким передбачено повноваження НАЗК щодо здійснення моніторингу та контролю над дотриманням актів законодавства з питань корупції. Таким чином на сьогодні НАЗК позбавлено можливості вжити будь - яких заходів з метою перевірки фактів, викладених у вашій заяві», - йдеться у відповіді НАЗК.

Ця перевірка була початку 7 жовтня через те, що сім'я глави НКРЕКП управляє енергетичним бізнесом, що є прямим конфліктом інтересів.

Також НАЗК повідомило, що перед призначенням Тарасюка членом і головою НКРЕКП він не проходить спеціальну перевірку в Нацагентстві з протидії корупції.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

"Протягом 2019 року запит про проведення спеціальної перевірки щодо Тарасюка В.В. до НАЗК не надходило», - йдеться у відповіді голови НАЗК Олександра Новікова.

За словами Волинця, згідно з чинним законодавством, Тарасюк не міг бути призначений членом НКРЕКП без проходження спеціальної перевірки.

«В умовах існування численних антикорупційних відомств та установ, якось забули провести антикорупційну перевірку Тарасюка під час його призначення членом НКРЕКП восени 2019 року. При тому, що згідно із законодавством, без проходження такого контролю жоден чиновник в цій країні не може бути призначений на посаду», - зазначив Михайло Волинець.

Нагадаємо, чинний склад НКРЕКП був призначений президентом Володимиром Зеленським у жовтні 2019 р.У грудні того ж року на енергоринку почалася криза, яка до березня 2020 р. стала найбільшою за всю історію незалежної України.

За даними тимчасової слідчої комісії парламенту, яка була створена навесні 2020 р.для з'ясування причин кризи, відповідальність за нього лежить на НКРЕКП.

Восени 2020 р.підходи НРКРЕКУ до регулювання ринку розкритикував Секретаріат Енергетичного Співтовариства ЄС. Також відповідальність за маніпуляції на ринку на регулятор поклав Антимонопольний комітет України, зажадавши від комісії припинити маніпуляції і штучне обмеження конкуренції.

На тлі критики роботи регулятора додатково розгорівся корупційний скандал навколо голови НКРЕКП Валерія Тарасюка через його сімейний енергетичний бізнес. Йдеться відразу про дві компанії Тарасюка, які займалися торгівлею електроенергією під час його роботи головою Національного енергетичного регулятора.