Самопроголошений "президент" Олександр Лукашенко оголосив Білорусь ядерною державою

З такою заявою Олександр Лукашенко, якого Захід не визнає законно обраним президентом, виступив 7 листопада на відкритті першої атомної електростанції в Білорусі. Про це повідомляє БЕЛТА.

У суботу вранці Лукашенко прибув в Островець, де спочатку оглянув територію станції з вертольота.

Після цього почалася церемонія підключення першого енергоблоку БелАЕС до об'єднаної енергосистеми країни.

"Все так буденно, наче метро побудували. Історичний момент – країна стає ядерною державою".

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Білорусь веде будівництво АЕС біля міста Островець в Гродненській області, за 50 кілометрів від Вільнюса.

Варто зазначити, що білоруська АЕС із двома реакторами ВВЕР-1200 сумарною потужністю 2400 МВт будується за російським проєктом "АЕС-2006".

Генпідрядником будівництва є група ASE. Перший енергоблок запустили 20 серпня. Ввести його в експлуатацію хочуть у першому кварталі 2021 року. Введення другого блоку планують на 2022 рік.
Проти запуску АЕС виступала сусідня Литва, яка вважає атомну станцію загрозою національній безпеці. Країна закликала Білорусь припинити будівництво АЕС, поки вона не пройде всі тести, запропоновані Євросоюзом. Згодом Литва заявила, що не буде купувати електрику в Білорусі.