Глава Мінприроди Роман Абрамовський озвучив амбітне припущення, що через 50 років в 30-кілометровій зоні відчуження можна буде жити без будь-яких обмежень. Але є одне "але", при цьому в 10-кілометровій зоні непридатні умови для життя збережуться назавжди.

Читайте Знай в Google News!

Про це Абрамовський розповів журналістам одного з українських видань.

Прип'ять, документальний кадр
Прип'ять, документальний кадр // fotocdn.net

"У 10-кілометровій зоні ніколи не житимуть люди, але 30-кілометрова має стати звичайною українською землею без обмежень через 50-60 років. За нашими прогнозами, за цей час радіоактивність елементів і конструкцій значно знизиться, а надзвичайно активні елементи укриємо в геологічному сховищі", - заявив міністр.

Популярні новини зараз
Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше
Показати ще

Також він розповів, що незабаром належить оновити нестабільні конструкції всередині нового конфайнмента: "Це потрібно зробити, оскільки, якщо щось впаде і підніметься пил, рівень радіації підвищиться, неможливо буде зайти в арку в звичайних засобах захисту, доведеться задіяти маніпулятори".

Міністр також поділився і стратегічними планами про те, що в 2080 році необхідно буде дістатися до четвертого енергоблоку ЧАЕС, щоб витягти з нього всі активні паливні елементи, а потім, відкотивши конфайнмент, розібрати укриття.

Варто також нагадати, що зону Чорнобильської атомної електростанції буде закрито для туристів як мінімум до 30 листопада. Таке рішення на території станції Адміністрація ЧАЕС прийняла через введення карантину, пов'язаного з епідемією коронавірусу.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, у зоні відчуження засікли стадо здичавілих корівок, ще вчора були домашніми.

Як повідомляв Знай.uа, у Чорнобилі виявили дивну звістку з минулого: "Cкільки вона вже тут?".

Знай.uа писав, життя забутого Богом українського села показали сумним відео: "Живемо удвох, чекаємо смерті".