Пора новорічних і різдвяних свят не така весела, якщо ви дотримуєтеся православних традицій і дотримуєтеся посту, який передує одній з головних свят у церковному календарі - Різдву Христовому.

Свято Різдва має не тільки культурне значення і релігійне значення, але і сприяє нашому внутрішньому розвитку і дисципліни. Саме заради виховання смирення і розкриття духовного потенціалу і були створені вчення про церковні пости.

Щоб підготуватися до свята Різдва, будь-який православний зобов'язаний дотримуватися Різдвяного посту, що може бути не простим випробуванням навіть для досвідчених віруючих.

У цій статті ми розповімо про те, що таке Різдвяний піст і поділимося кращими порадами про те, як дотримуватися посту таким чином, щоб не нашкодити своєму здоров'ю і міцності духу.

Різдвяний піст: дата і коли тримати

Різдво: джерело: YouTube
Різдво: джерело: YouTube

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Пост для православних людей на Різдво має точні терміни початку і закінчення. Так, Різдво в православній традиції має чітку дату - 7 січня і не прив'язане до мінливого місячного календаря, як Великдень.

Відзначимо, що Різдвяний піст є останнім великим постом, який триває довгий час, що стає випробуванням для віруючих. Пост починається 28 листопада і закінчується в ніч на 7 січня. Тобто, в святвечір, 6 січня, режим дотримання харчових обмежень все ще діє.

У церковному статуті різдвяний піст має назву Четирехдесятніца, оскільки триває сорок днів. Незважаючи на довгий термін утримання, пост не відрізняється строгими заборонами і вважається досить легким, особливо, якщо порівнювати його з Великим та Успенським постами.

Як готуватися до Різдвяного посту: поради священиків

Різдво: джерело: YouTube
Різдво: джерело: YouTube

Піст - це не дієта. Головна мета утримання від їжі - це не схуднення, а розвиток власної особистості, привчання себе до смирення і звичайно ж, - єднання з Богом.

По закінченню посту, ви повинні відчувати не злість і виснаження, а почуття удолетворенності і легкості, з якими буде набагато приємніше зустрічати свято Різдва.

Священики радять розподіляти сили і не мучити себе, адже людина, що страждає буде зриватися на оточуючих, що не має нічого спільного з цілями проходження посту.

Також необхідно постійно відвідувати богослужіння, щоб отримувати необхідний стимул для подальшого притримування поста і для того, щоб не забувати про його дійсний сенс. Крім того, священики нагадують, що піст без молитви - це просто дієта.

Різдвяний піст: список заборонених продуктів

Різдво: джерело: YouTube
Різдво: джерело: YouTube

Кожному, хто хоче дотримуватися різдвяного пісту важливо утримуватися від таких продуктів:

  • М'ясо;
  • Птахи;
  • Яйця;
  • Сир;
  • Кісломочні продукти;
  • Молоко;
  • Сири;
  • Вершкове масло;
  • Ковбаси;
  • Сосиски.

Також важливо утримуватися від алкоголю.

Що можна їсти на різдвяний піст: список продуктів

Різдво: джерело: YouTube
Різдво: джерело: YouTube

Під час Різдвяного посту можна вживати в їжу сотні видів їжі, найпопулярнішими з яких варто назвати наступні:

  • Крупи;
  • Овочі;
  • Горіхи;
  • Бобові;
  • Фрукти;
  • Хліб.

Відзначимо, що у церкви немає чітких обмежень для вживання таких продуктів, як цукерки, шоколад, макарони, точно можна їсти халву, ікру. Сьогодні важливо, щоб ваші продукти не мали в складі заборонені до вживання продукти. Також потрібно стежити, щоб на вашому столі завжди було рослинне або оливкове масло, соєвий соус.

Відкривши календар, ви можете дізнатися, що мирянам потрібно формувати своє меню, згідно з певним вимогам. Наприклад, по окремих днях дозволяється не тільки вживати рибу, а й пити алкоголь. Детальніше ви можете розпитати про це свого священика.

Кому не можна дотримуватися посту?

Різдво: джерело: YouTube
Різдво: джерело: YouTube

Священики зазначають, що дотримуватися посту повинні тільки здорові люди. Якщо вам не здоровиться, то вам категорично заборонено починати аскету. Крім того, дотримуватися посту не можна дітям до 14 років, а також вагітним жінкам.

Пост під час Нового року: як триматися

Різдво: джерело: YouTube
Різдво: джерело: YouTube

Найскладніший період для кожного віруючого - це прожити період Католицького Різдва і Нового року. Саме в цей час в кожному будинку прийнято накривати щедрі столи, переїдати, випивати і веселитися, що категорично заборонено робити всім православним.

Для вирішення цієї проблеми священики радять віруючим не відмовляти собі в задоволеннях, але знати в них міру. Наприклад, зі списку продуктів, дозволених до вживання в пост можна знайти багато делікатесів, які прикрасять будь-який святковий стіл. Також священики дозволяють випити на Новий рік трохи шампанського або вина. Не заборонено веселитися і танцювати, але відпочинок не повинен виходити за рамки пристойності.