Через втрату генеруючих потужностей на окупованих територіях та пошкодження інфраструктури внаслідок обстрілів Україна увійшла в опалювальний сезон із суттєвим дефіцитом електроенергії.

Як зазначає економіст Володимир Омельченко, з 22 листопада в енергосистемі періодично фіксується нестача електрики, яку доводиться покривати імпортом та аварійною допомогою з-за кордону.

Відключення електроенергії. Фото: скрін youtube
Відключення електроенергії. Фото: скрін youtube

Через відсутність резервних потужностей країна опиняється на межі блекауту під час масованих ракетних ударів. Нещодавня атака дронів на Київ мало не призвела до відключення столиці.

До того ж, на дефіцит електроенергії впливає похолодання, адже споживання зростає, створюючи додаткове навантаження. У такі моменти внутрішнього покоління виявляється недостатньо і доводиться "рятуватися" імпортом.

Популярні новини зараз
Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову
Показати ще

Однак через обмеження на ціни "Укренерго" неспроможна залучати весь потенціал імпорту. Так, Україна використовує лише половину можливих обсягів електроенергії з-за кордону.

До того ж іноді трапляється аварійне випадання станцій із системи на ремонти, тоді як замінити ці потужності нема чим.

Електроенергія Фото: скрін youtube
Електроенергія Фото: скрін youtube

Тому цієї зими доведеться жити з дефіцитом електрики та регулярними закликами до економії. Багато залежить від погоди, нових обстрілів та графіка ремонтів на станціях. А ось компенсувати втрачені через окупацію потужності поки що ніяк, тому енергосистема України залишається під загрозою.

Нагадаємо, не буде борги віддавати: українцям пояснили, чого не можна робити з газовим котлом і бойлером

Як повідомляв "Знай.uа", тарифи піднімуть з 1 січня: комунальники приготували новорічний "сюрприз"

Знай.uа писав, запровадження графіків неминуче: експерт розповів, коли українцям почнуть відключати світло