Незважаючи на активізацію мобілізації в Україні, деякі громадяни можуть отримати відстрочку чи броню від призову. Але що робити, якщо у вас є обидві підстави, щоб не бути мобілізованим?

Юрист Владислав Дерій пояснив, як це працює. Якщо людина одночасно має бронь і відстрочка, то в першу чергу діє відстрочка. Бронь у такому разі анулюється.

Українська армія (ЗСУ)
Українська армія (ЗСУ)

Ось як це відбувається:

  1. Якщо у вас є відстрочка, а потім ви отримуєте броню, то відстрочення буде скасовано. Це рішення приймає Мінекономіки на запит різних органів – державних, місцевих чи від вашого підприємства.

    Популярні новини зараз
    Путін оголосив про масштабне збільшення чисельності армії Українка була в шоці від харчування в школі – таке і свиням соромно давати Запас продуктів на кілька місяців: що купити в умовах війни Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
    Показати ще
  2. Коли Мінекономіки приймає рішення про відміну відстрочки, відповідні органи, такі як ваше підприємство, повинні повідомити про це протягом п'яти днів. Вони вилучать у вас документ про броню та відправлять його до ТЦК, де ви стоїте на військовому обліку.

  3. Якщо вам надали нову відстрочку з іншої підстави, ваше підприємство також має повідомити Мінекономіки. Хоча термін, протягом якого це потрібно зробити, не вказано у законодавстві, краще повідомити про відстрочку одразу після її отримання.

  4. Для громадянина штрафів не буде, але підприємство може мати справу з проблемами, якщо не виконає всіх вимог.

Людина, яка користується Резерв+
Людина, яка користується Резерв+

"Невідомо як буде працювати "автоматична" відстрочка і чи відразу вона підтягуватиметься в Резерв+, але теоретично, якщо вона підтягнеться до Резерв+, то Вам бажано повідомити про це підприємство, щоб вони надали відповідні відомості в Мінекономіки", – сказав юрист.

Таким чином, якщо у вас є обидві підстави, відстрочка буде пріоритетною, а бронь буде анульовано.

Нагадаємо, в Україні "удосконалили" відстрочку від мобілізації: про кого йдеться

Раніше ми писали про те, що доведеться чергувати під ТЦК: українцям приготували випробування

Крім того, Знай.ua повідомляв, що тепер можуть мобілізувати заброньованих: суд прийняв бік ТЦК