В Україні набули чинності нові правила проходження військово-лікарської комісії для людей з інвалідністю та тих, хто має певні захворювання. Відтепер ці категорії громадян зможуть пройти ВЛК без проведення медичного огляду, що значно спрощує процедуру і знижує стрес для осіб, яким і так непросто.

Згідно з постановою № 932, затвердженою урядом, процес проходження ВЛК для осіб з інвалідністю тепер відбувається заочно. ВЛК отримує всю необхідну інформацію з електронної системи охорони здоров’я Helsi, що дозволяє комісії ухвалювати рішення на основі вже існуючих даних про стан здоров’я людини.

ВЛК. Фото: Мілітарний
ВЛК. Фото: Мілітарний

Адвокат Роман Сімутін пояснив ці зміни у своєму Telegram-каналі, зазначивши, що для участі у ВЛК тепер достатньо подати документи, які підтверджують стан здоров’я або інвалідність. Це можуть бути виписки з Helsi або інші документи, затверджені Міністерством охорони здоров’я.

Зокрема, на розгляд ВЛК тепер подаються:

Популярні новини зараз
Не беріть слухавку, якщо бачите ці номери: шахраї залишать без копійки Вистачить на ситу старість: яку пенсію нарахують мобілізованим українцям Українців залишать в злиднях: готують жорсткі перевірки усім Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу
Показати ще
  • Документи, що підтверджують захворювання, відповідно до форми первинної облікової документації № 080-3/о;
  • Документи, що підтверджують інвалідність, зокрема медичний висновок, посвідчення або довідки, що підтверджують статус та групу інвалідності.

За новими правилами, рішення ВЛК ухвалюється без особистої присутності людини, що значно полегшує процес для тих, хто має обмеження у пересуванні або потребує особливих умов. Це суттєвий крок у напрямку спрощення бюрократичних процедур та підвищення зручності для осіб з інвалідністю в Україні.

Нагадаємо, Мобілізація обійде стороною: кого з українців не призовуть до лав ЗСУ – перелік

Раніше ми розповідали, що В Україні з’явиться новий військовий реєстр: хто потрапить під облік і чому це важливо

Також, Військовозобов'язаним пригрозили в'язницею: все через бронювання