За словами автора та наукового журналіста Дебори Маккензі, щоб уникнути нової глобальної пандемії, нам необхідно врахувати уроки, що були зроблені з минулих пандемій, і зупинити появу нових вірусів, таких як mpox, перш ніж вони переростуть у глобальну кризу.

У своїй статті для Guardian, автор книги "Зупинимо наступну пандемію: як COVID-19 може допомогти нам врятувати людство", експерт у галузі охорони здоров'я попередив, що новий штам mpox "може ось-ось викликати пандемію".

Лікарні під час пандемії, кадр з відео
Лікарні під час пандемії, кадр з відео

Вона підкреслила той факт, що більш ранній штам вірусу заразив майже 100 000 людей у ​​116 країнах два роки тому, вбивши 208 із них. Тепер ми знаходимося у схожому положенні, відстежуючи появу нового штаму mpox спочатку в Африці, потім у Швеції, і навіть у Великій Британії.

Вона сказала: "Тепер питання в тому, чи може новий варіант зробити те саме, і якщо це станеться, чи буде гірше".

Популярні новини зараз
Пенсіонерам підняли виплати: 431 гривня виглядає, як подачка Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема Українців залишать в злиднях: готують жорсткі перевірки усім ТЦК забирають документи: як діяти
Показати ще

Вона продовжила: "Проте, на жаль, ми могли б атакувати mpox в Африці до того, як до цього дійшло".

Маккензі міркує про те, що якби вакцинація від віспи була доступна в африканських країнах, ми могли б уникнути нинішньої надзвичайної ситуації в галузі охорони здоров'я, оголошеної Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ), і загрози того, як вірус може еволюціонувати та адаптуватися для виживання.

Вакцинація, скріншот: YouTube
Вакцинація, скріншот: YouTube

За даними ВООЗ, Mpox - інфекційне захворювання, що викликається вірусом віспи мавп.

За даними NHS, зміна назви була прийнята з метою усунення проблем та стигматизації, пов'язаних із цим захворюванням.

Як і Covid, mpox має кілька штамів, або скарбів, як вказує Маккензі. Клад I - це вихідний варіант, виявлений у Центральній Африці, тоді як скарб II у Західній Африці відомий з 70-х років. Виникаючий варіант, що нині викликає тривогу, — це скарб IB.

Ви можете заразитися mpox через фізичний контакт із кимось, хто є носієм інфекції, або через контакт із зараженими матеріалами, такими як постільна білизна чи одяг. Люди можуть заразитись вірусом через заражених тварин, у тому числі через вживання зараженого м'яса.

Лікарі / фото: Freepik
Лікарі / фото: Freepik

Тяжкі випадки mpox можуть відправити людей до лікарні або призвести до смерті. Однак це рідкість. Зазвичай симптоми mpox проходять через 2-4 тижні, і більшість людей вони зазвичай незначні. Проте інфікованим людям зазвичай необхідно залишатися у спеціалізованій лікарні, щоб запобігти передачі хвороби іншим.

Специфічної вакцини від mpox немає, проте вакцина від віспи має забезпечувати хороший рівень захисту від вірусу.

За даними сайту NHS, симптоми починають виявлятися через 5-21 день після зараження.

Симптоми включають високу температуру, головний біль, біль у м'язах, біль у спині, набрякання залоз, тремтіння (озноб) та виснаження.

Нагадаємо, що зміна клімату може призвести до нової пандемії: яка хвороба стане смертельно небезпечною.

Раніше ми повідомляли, що на людство чекає "Пандемія 2.0"? Які ще найнебезпечніші віруси загрожують усім нам.