Деякі українці мають право на пенсію за віком на пільгових умовах. У ПФУ пояснили, хто може достроково виходити на пенсію у 50 років.

На заслужений відпочинок достроково можуть розраховувати матері дітей з інвалідністю, які виховували їх до 6-річного віку, якщо є 15 років трудового стажу. Це головна умова, прописана у Законі України.

Українець на інвалідному візку, фото: Уніан
Українець на інвалідному візку, фото: Уніан

Щоб довести той факт, що жінка виховувала дитину-інваліда до шести років, їй потрібно надати посвідчення отримувача соціальної допомоги, а також довідку з органу, який призначає допомогу, за весь період нарахування засобів. Також необхідно надати виписку з акта огляду медико-соціальною експертною комісією і медичний висновок установи охорони здоров’я, який підтверджує, що дитина дійсно інвалід з дитинства. Крім того потрібно надати документи дитини: паспорт або свідоцтво про народження.

Пенсіонери, novemisto.info
Пенсіонери, novemisto.info

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

У Пенсійному фонді виділили дві головні категорії, які можуть претендувати на дострокову пенсію.

Перша - ті, хто працював у шкідливих і важких умовах - шахтарі, працівники хімічної промисловості.

Друга категорія - жінки, які народили п'ять і більше дітей і виховали їх до віку 6 років, жінки, які народили і виховали дітей з інвалідністю, військовослужбовці-учасники бойових дій.

Зазначені категорії українців можуть піти на пенсію вже у 50 років. Цікаво, що до числа дітей з інвалідністю з дитинства належать підлітки з інвалідністю у віці до 16 років.

Нагадуємо, що жінки, які виховували дитину-інваліда до досягення нею шестирічного віку, можуть вийти на пенсію в 50 років за наявності страхового стажу в 15 років.

Як повідомляв портал Знай.ua, на пенсію в 50: хто може отримати виплати раніше за всіх.

Також портал Знай.ua писав, що у виданні "Голос України" був опублікований нещодавно прийнятий закон, яким вносяться зміни в закон "Про дорожній рух" щодо інвалідів на візках.