З 2018 року пенсії в Україні нараховуються відповідно до пенсійної реформи, яка передбачає поетапне збільшення вимог до страхового стажу. В Мінсоцполітики повідомили, що до 2028 року необхідний стаж зможе напрацювати лише половина українців пенсійного віку.

Раніше до 2018 року достатньо було 15 років страхового стажу, за який щомісяця йдуть страхові внески в ПФУ з зарплати. Стаж, набутий до 2004 року, прирівнюється до страхового, його можна підтвердити записом в трудовій або довідкою з роботи. У цьому випадку обов'язкова довідка про підтвердження зарплати до 1 липня 2000 року.

Пенсіонери, фото: 1news.com.ua
Пенсіонери, фото: 1news.com.ua

У Міністерстві соціальної політики повідомили, що до 2028 року піти на пенсію в 60 років зможе тільки 45% українців. У 2020-му році для отримання пенсії з 60-ти років потрібно буде мати, як мінімум 27 років стажу. Для виходу на заслужений відпочинок у 63 роки необхідно від 17 до 27 років, а в 65 років можна оформити пенсію при стажі від 15 років. Літнім людям, які і до 65-ти не мають достатньо стажу, доведеться працювати і далі, або ж звертатися в органи соцзахисту для призначення соцдопомоги.

У випадку, якщо страхового стажу не вистачає, то його можна купити, уклавши договір про добровільну участь у системі загальнообов'язкового пенсійного страхування з держорганами податкової служби. Після 2004 року внесок складає 1039,06 грн в місяць. А для покупки стажу після 2004 року сума подвоюється, і становить 2 078,12 грн. Крім того, встановлюється відрізок часу, за який заявник хоче сплатити внески, а також період, протягом якого вони будуть сплачені.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Пенсіонери, фото: Акценти
Пенсіонери, фото: Акценти