Президент Володимир Зеленський розкритикував роботу Кабміну, передусім за високі тарифи, та заявив про зменшення вартості опалення вже з грудня. Така можливість з'явилася завдяки значному подешевшанню природного газу за, який використовується підприємствами теплокомуненерго для вироблення тепла.

За словами прем'єра Олексія Гончарука, головна причина того, що вже в грудні ціни на опалення знизяться – те, що газ за рік подешевшав на 30,5%. У грудні 2018 року тисяча кубометрів газу коштувала для комунальників 7482 грн, рік – 5132 грн. За словами прем'єра, в тарифі на опалення 75% становить ціна газу.

Гончарук, фото - РБК
Гончарук, фото - РБК

"Тому тарифи на тепло можуть бути вже в грудні знижені на 23%. Раніше не було механізму, що дозволяє зробити такий перерахунок, тепер він є. Уряд прийняв постанову, що надає таке право органам місцевої влади. Відсьогодні постачальники тепла можуть перерахувати платіжки, всі відповідні інструменти ми надали". Олексій Гончарук

Уряд зобов'язав представників місцевої влади у регіонах України не створювати штучних перешкод для зниження ціни на тепло. Проте постанова Кабміну носить не обов'язковий, а рекомендаційний характер. Наскільки подешевшає гігакалорія вирішуватиметься на місцях. Оскільки за рік газ подешевшав, а, наприклад, зарплати працівників теплокомуненерго збільшилися. На цій підставі споживачам можуть скинути не 23% від ціни гігакалорії, а, припустимо, 13%.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Тарифи на опалення, фото: Уніан
Тарифи на опалення, фото: Уніан

За оцінкою прем'єра зниження цін на газ вже здешевило обігрів для 65% користувачів, які мають індивідуальне опалення, насамперед у селах і в приватному секторі міст. Проте досі залишається ще 35% користувачів, які проживають у багатоповерхівках, також це лікарні, школи та інші установи.

Гончарук підрахував, що вартість середньої платіжки повинна впасти на 300-400 гривень. У разі, якщо середня ціна обігріву квадратного метра житлоплощі становить 30 грн, а в грудні на 23% менше або 23,1 грн, то нескладний розрахунок показує: здешевлення платіжки на 300 грн можливе для квартири площею близько 45 кв. м, на 400 грн – площею близько 60 кв. м. Відповідно, для малометражок економія виявиться меншою, для "хоромів" – більшою.

Тарифи на комунальні послуги, фото: ua-energy.org
Тарифи на комунальні послуги, фото: ua-energy.org

Проте дехто з експертів прогнозує, що перерахують лише суми в платіжках за грудень, проте не факт, що плата за тепло зменшиться на 23%. А перерахувати платіжки за жовтень і листопад не дозволяє ні законодавство, ні фінанси, оскільки всі "зайві" гроші з рахунків комуненерго йдуть на погашення їх боргів перед "Нафтогазом" за спожитий раніше газ.

Нагадаємо, десятки тисяч українців змушені зимувати без субсидій: у Кабміні пояснили, чому так відбувається

Як повідомляв портал "Знай.ua", українцям з Нового року додадуть ще один тариф у платіжках за комуналку

Також "Знай.ua" писав, про "Зелений" тариф: міжнародні інвестори очікують на компроміс