Українська сторона підписала з російським "Газпромом" мирову угоду в інвестиційному арбітражі щодо справи про зобов'язання РФ сплатити $7,4 млрд українській стороні за штрафом Антимонопольного комітету. Ця мирова угода має відкрити шлях для укладення довгострокових договорів на транспортування газу між Росією і "Нафтогазом" .

У понеділок, 30 грудня у Відні завершилися переговори з Газпромом, однак, про підписання підсумкових документів мова наразі не йде.

У той же час, заступник міністра юстиції України Іван Ліщина повідомив на своїй сторінці у Facebook, що Україна та російський "Газпром" підписали мирову угоду в інвестиційному арбітражі, що відкриває шлях для укладання довготривалих договорів на транспортування газу.

"Україна та «Газпром» підписують мирову угоду в інвестиційному арбітражі. Подробиць угоди я розкривати не можу, бо вона конфіденційна, але важливо, що Росія відкликає свої вимоги, а ми не порушуємо свого правила не укладати мирових угод в інвестиційних арбітражах за якими Україна мала б сплачувати інвестору будь-яку компенсацію. І, що ще більш важливо, підписання угоди відкриває шлях для укладання довготривалих договорів на транспортування газу між «Нафтогазом» та «Газпромом», яких прагнула Україна ", – написав він.

Заступник міністра також оприлюднив фото, на якому видно підписи під документом голови Мін’юсту Дениса Малюськи та заступниці голови правління "Газпрому" Олени Бурмістрової.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Денис Малюська, процес підписання угоди із Газпромом, фото Facebook

Ліщина додав, що тепер "залишилося чекати на добрі новини з Відня".

У свою чергу, компанія Оператор ГТС України повідомила, що переговори з "Газпромом" у Відні завершилися, але про підписання документів мова наразі не йде.

"Зараз завершено п'ятиденний переговорний марафон Оператора ГТС України і Газпрому, про підписання остаточних документів ще не йдеться. Триматимемо в курсі", - йдеться в повідомленні в Facebook.

Як відомо, чинний контракт на транзит газу між Україною і Росією закінчується через два дні.

Нагадаємо, Кабінет міністрів схвалив підписання мирової угоди з газової суперечки Антимонопольного комітету України з російським "Газпромом" на $7,4 млрд

Як повідомляв портал Знай.ua, "Нафтогаз України" отримав від "Газпрому" $2,9 млрд компенсації за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Також Знай.ua писав, Україна та РФ підписали протокол домовленостей про продовження транзиту газу через Україну і врегулювання взаємних вимог.