Під кінець року традиційно прийнято не лише підбивати підсумки і будувати плани на майбутнє, а й згадувати тих, кого ми втратили. На жаль, в році, що минає світ втратив багатьох яскравих особистостей - знаменитостей, акторів, режисерів, музикантів. Вони назавжди залишились у 2019, разом з ним відійшовши в історію.

СІЧЕНЬ

1 січня - Кріс Кельмі, музикант
26 січня - Мішель Легран, композитор

Крис Кельми

Мішель Легран

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Мішель Легран, французький композитор, який створив легендарні мелодії для фільму "Шербурзькі парасольки", тричі удостоївся "Оскара" і п'ять разів - "Греммі", помер 26 січня в Парижі.

"Я не можу сказати, як виникає мелодія. Скажу одне: я працюю нескінченно, процес не переривається ні вдень, ні вночі. Я як завод, який працює в три зміни і безперебійно робить музику", - говорив про себе композитор.

ЛЮТИЙ

3 лютого - Кирило Тлумацький (Децл), музикант
8 лютого - Сергій Юрський, артист
19 лютого - Карл Лагерфельд, модельєр

Сергій Юрський

Кирило Тлумацький

8 лютого не стало російського актора Сергія Юрського. Найяскравішими кіноролями Юрського стали Викниксор з драми "Республіка ШКІД", Остап Бендер в "Золотому теляті", дядько Митя в комедії "Любов і голуби", а також метр Рене з серіалу "Королева Марго". Юрський до самої смерті критикував політику Кремля і виступав на захист України, як окремої держави, що має права приймати власні рішення.

19 лютого в Парижі на 86 році життя помер видатний німецький модельєр, парфумер і фотограф, головний кутюр'є будинків моди Fendi і Chanel, засновник будинку моди Karl Lagerfeld і творець парфумерного аромату із запахом книги Карл Отто Лагерфельд.

Карл Отто Лагерфельд

Непохитний ″Кайзер світу моди″ Лагерфельд прославився не тільки своїми колекціями одягу і неймовірною особистою бібліотекою, що налічує понад 300 тисяч книг, але і колючими, часом навіть цинічними, афоризмами.

БЕРЕЗЕНЬ

1 березня - Жорес Алфьоров, вчений
4 березня - Кіт Флінт, музикант (The Prodigy)
6 березня - Лотте ван дер Зеє, топ-модель, Юна міс Всесвіт 2017
4 березня - Люк Перрі, артист
9 березня - Володимир Етуш, артист
9 березня - Джед Аллан Браун, артист (найвідоміша роль - Сісі Кепвелл в "Санта Барбарі")
16 березня - Юлія Началова, співачка
19 березня - Марлен Хуцієв, режисер

4 березня 2019 світ шокувала новина про самогубство Кіта Флінта. Через що саме Флінт звів рахунки з життям, досі незрозуміло - колеги по групі посилаються на депресію через розлучення з дружиною. Зараз лідер The Prodigy Ліам Хоулетт намагається писати нову музику без свого друга. Що з цього вийде, можливо, дізнаємося в наступному році.

Кіт Флінт

В той же день, 4 березня, зі США прийшла новина про смерть Люка Перрі - улюбленця дівчаток дев'яностих. Саме тоді він зіграв роль неприкаяного, але харизматичного Ділана Маккея в культовому молодіжному серіалі "Беверлі-Хіллз 90210". Акторові було 52 роки. На відміну від свого Ділана, в житті він був хорошим хлопцем.

Люк Перрі

Цього літа пам'ять актора вшанували в ребуті який прославив його серіал.

16 березня зупинилося серце популярної російської співачки, актриси і телеведучої Юлії Началової. Її було 38 років.

КВІТЕНЬ

3 квітня - Олексій Булдаков, артист
4 квітня - Георгій Данелія, режисер
14 квітня - Джин Вульф, письменник

26 квітня - Еліна Бистрицька, акторка
30 квітня - Пітер Мейх'ю, артист (найвідоміша роль - Чубакка)

ТРАВЕНЬ

8 травня - Євген Крилатов, композитор
9 травня - Сергій Доренко, журналіст
11 травня - Пеггі Ліптон, актриса ("Твін Пікс")
20 травня - Нікі Лауда, автогонщик
21 травня - Юрі Аарма, артист, журналіст

ЧЕРВЕНЬ

6 червня - Юрій Мушкеик, український письменник
15 червня - Франко Дзеффіреллі, режисер ("Ромео і Джульєтта")
17 червня - Глорія Вандербілт, актриса і модельєр
23 червня - Андрій Харитонов, артист ("Овід")

6 червня помер класик української літератури Юрій Мушкетик. Свою письменницьку кар'єру він починав з історичних творів. Але пізніше став працювати і з сучасною йому фактурою.

Юрій Мушкетик

Творчості Мушкетика притаманна підвищена увага до внутрішнього світу персонажів. Письменник створив близько двох десятків романів і був вельми титулованим автором - з 2009 року мав звання Героя України. Мушкетику було 90 років.

Італійський режисер, оператор, сценарист і художник Франко Дзефіреллі був палко закоханий в класичне мистецтво. Так п'єси Шекспіра він ставив і в драматичному театрі, і в кіно. Як кінорежисера Дзефіреллі прославила екранізація комедії "Приборкання норовливої", в якій головні ролі пристрасно зіграло неспокійне подружжя Елізабет Тейлор і Річард Бартон. Любив Дзефіреллі і оперне мистецтво - як постановник він працював в тому числі над кіноверсією "Травіати", "Отелло", "Паяців".

Франко Дзефіреллі

За свої роботи режисер двічі номінувався на "Оскар", отримав дві статуетки "Еммі", премію BAFTA і, п'ять нагород "Давид ді Донателло". Першим з італійців удостоївся титулу лицаря-командора ордена Британської імперії. Режисер помер 15 червня у віці 97 років.

ЛИПЕНЬ

2 липня - Лі Якокка, екс-президент Ford
19 липня - Рутгер Хауер, артист
22 липня - Віктор Мусіяка, юрист

СЕРПЕНЬ
2 серпня - Валерій Биковський, космонавт
4 серпня - Віллі Токарєв, співак
16 серпня - Пітер Фонда, актор

ВЕРЕСЕНЬ

6 вересня - Роберт Мугабе, екс-президент Зімбабве
10 вересня - Джефф Фенхольт, музикань (перший виконавець головної ролі в рок-опері "Ісус Христос - суперзірка")
18 вересня - Фернандо Ріксен, футболіст
26 вересня - Жак Ширак, політик, екс-президент Франції
28 вересня - Марк Захаров, режисер

Французького президента Жака Ширака, який провів на посаді два терміни (1995-2002 і 2002-2007), називали спочатку спадкоємцем Шарля де Голля, а потім ідеологом єдиної Європи. За роки свого президентства Ширак встиг серйозно посваритися з Великобританією і зіпсувати відносини з давнім партнером - Німеччиною.

Жак Ширак

Разом з тим саме Ширак відмовився брати участь у військовій операції США в Іраку (як потім виявилося, досить безглуздою) і сприяв переходу Франції на єдину європейську валюту. Крім того, президент зміцнив позиції своєї країни на єдиній європейській арені і змінив політичний клімат всередині держави. Однак пішов з політики Ширак поваленим, а після відставки ще й дістав умовний термін за корупцію.

Марк Захаров був однією з найпомітніших величин радянського кінематографа. В першу чергу Захаров прославився завдяки блискучим екранізаціями дотепних п'єс Євгена Шварца і Григорія Горіна. У фільмах "Той самий Мюнхгаузен", "Звичайне диво", "Убити дракона", "Будинок, який побудував Свіфт" і навіть в, здавалося б, легковажною "Формулі кохання" запросто можна було розглядіти критику радянського придушення вільнодумства.

Марк Захаров

У 2014 режисер виявився в списку тих, хто засудив російську агресію в Україні. Однак пізніше Захаров заявив, що це помилка і насправді він підтримував анексію Криму, як і політику прокремлівської партії "Єдина Росія" і особисто Володимира Путіна

ЖОВТЕНЬ

1 жовтня - Карел Готт, співак
2 жовтня - Гія Канчелі, композитор ("Кін-Дза-Дза")
11 жовтня - Олексій Леонов, космонавт

ЛИСТОПАД

2 листопада - Марі Лафоре, актриса і співачка
24 листопада - Давид Бабаєв, актор

Давид Бабаєв був зіркою Національного академічного театру імені Лесі Українки в Києві. За своє життя актор зіграв у більш ніж 50 спектаклях, серед яких легендарні "Школа скандалу", "Пані міністр", "Наполеон і корсиканка", "Остання любов", "Уявний хворий" і інші. Крім того відомий за ролями у фільмах "Ілюзія страху", "Смерть шпигунам. Крим", "Роксолана: Настуня", "За законом військового часу" і "Політ метелика". Актора не стало в ніч на 24 листопада. Йому було 76 років.

Давид Бабаєв

ГРУДЕНЬ

9 грудня - Марі Фредрікссон (Roxette)
10 грудня - Юрій Лужков, політик
18 грудня - Клодін Оже, актриса
26 грудня - Галина Волчек, актриса, театральний режисер

Нагадаємо, 26 грудня у Москві на 87 році життя померла видатна акторка та театральний режисерГалина Волчек

Як повідомляв портал Знай.ua, американський комік Кріс Коттон помер з невідомих причин.

Також Знай.ua писав, в Парижі померла французька актриса театру і кіно, режисер, сценарист і співачка Анна Каріна.