Українців почав вражати небезпечний вид грипу. Медики повідомляють, що кількість хворих зростає.

В Україні розпочався сезон "важкого грипу". Напередодні Нового року від ускладнень грипу типу А помер чоловік, який захворів 20 грудня. У важких хворих вже зараз тестується грип H1N1/pdm09, а в США зареєстрували понад дві тисячі смертей від вірусу. Про це повідомила лікар-інфекціоніст Національного медуніверситету ім. О. О. Богомольця Ольга Голубовська на своїй сторінці в Facebook.

Медики дали поради, як можна відрізнити небезпечний вірус від сезонних ГРВІ, та як вберегти себе від інфекції.

Як відрізнити грип від ГРВІ

Небезпечний грип має рядом специфічних симптомів.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще
  • хвороба починається раптово,
  • болить голова, відчуття ломоти в суглобах і м'язах,
  • болить горло, кашель,
  • температура підвищується до 38 °С і більше,
  • іноді до зазначених симптомів додається розлад шлунково-кишкового тракту - блювання і пронос.

Медики настійно рекомендують при перших симптомах звертатися до сімейного лікаря і не займатися самолікуванням.

Чому грип вбиває українців і коли чекати піку сезону

Ольга Голубовська пише, що інформація про важко хворих зараз надходить частіше всього із західних та центральних регіонів України, є смертельні випадки, а найближчим часом з'явиться інформація про їх збільшення. Часто це пов'язано з тим, що люди не звертаються за допомогою і лікуються вдома.

За даними МОЗ, нової хвилі захворювання слід чекати вже в кінці січня - початку лютого. Очікується два нові вірусу А/Канзас (H3N2) і А/Брісбен (H1N1), раніше їх в Україні не було.

Крім того, очікується і новий вірус В/Колорадо, який обійшла Україну стороною в минулому році, але "зачепив" інші країни.

Важливі поради пацієнтам від медиків
У будь-якої людини грип з "неважкого" може раптово стати "важким", тому у лікаря потрібно спостерігатися "в динаміці". Головним показником "тяжкості" є навіть не температура, а вираженість загальноінтоксикаційного синдрому.

У разі хвороби потрібно якомога раніше, бажано в перший день, звернутися до медиків, щоб вчасно почати лікування. Особливо це стосується груп ризику - вагітні, літні люди, діти, люди з серцево-судинними хворобами.

"Вакцинуватися ще можна і потрібно, але вакцинальний статус не повинен впливати на діагноз, враховуючи той факт, що щеплення повністю не запобігає захворюванню", - додала медик.

Як не захворіти на грип і ГРВІ
Медики впевнені, що найкращим способом захисту від грипу є своєчасна вакцинація, яку бажано проводити на початку сезону.

Але є ряд порад, які зменшать ризик інфікування. Потрібно частіше мити руки з милом, провітрювати кімнату, уникати контактів з хворими, вдягатися відповідно до погоди і в цілому вести здоровий спосіб життя.